18 април, 2024

Лин Конуей е учен, професор в Мичиганския университет и въобще – дама с изключително големи заслуги в технологичния свят. Родена е през 1938 г. като момче, но дискомфортът с мъжкия пол води до 1967 г., когато предприема процедури за смяна на пола си. В този период тя работи в IBM Research и е ключов фактор в създаването на сериозни иновации в технологиите. Уви, през 1968 г., разбирайки за промяната в пола на Лин, CEO-то на компанията решава да я уволни, тъй като не се вписва във фирмената култура и политика, определена донякъде и от тогавашното значително консервативно общество. Компанията решава да си спести публичната срамота, в тогавашните разбирания, и обръща гръб на Лин Конуей.

Това води и до поредица от неприятности – животът на Лин се преобръща. За нея е невъзможно да упражнява професията си и да изхранва семейството си, което води до развод и дори получава ограничителна заповед, непозволяваща и да вижда детето си. Въпреки нейното силно усещане, че е родена с грешния пол, то обществото не разбира това и третирането, което получава е същото, като на умствено и душевно болен човек.

Все пак, през 70-те години тя рестартира своята кариера в технологичния свят, без да споделя идентичността и историята си. Това води и до значителни професионални успехи и постижения за нея, в областта на компютърната архитектура. В продължение на 30 години Лин успява да запази в тайна своята трансджендър същност, като за нея се разбира едва през 1999 г.

Лин е носителка на множество награди за своите заслуги в технологичния бранш, а дори попада и в класацията на TIME за най-влиятелните хора в американската култура. Тя се превръща в емблема, освен от технологична гледна точка, то и от трансджендър такава – смелата жена, бореща стереотипите на съвременния свят. А ето и, че официалното извинение от страна на IBM дойде през октомври тази година. С 52 години закъснение, но все пак, компанията предприе стъпка, служеща като доказателство за силната промяна в своята култура. По време на официална дигитална церемония, с присъствието на около 1 200 служители на IBM, Лин Конуей получи признание и извинение за причиненото ѝ.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author