19 април, 2024

Цветан Русимов е COO в Imperia Online и един от ключовите фактори в развитието на компанията през годините. Неговият път в „империята“ стартира едва три години след нейното създаване, когато работещите са около 10 души. Като специалист, който е извървял много в разрастването на операциите на Imperia Online, то той определено има какво да ни каже по въпросите за това – какво представлява една успешна компания, от какво имат нужда служителите и какви са ключовете за поддържане на добрата работодателска марка? Но освен това той успява и да разсее някои от популярните митове в сектора.

Г-н Русимов, какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Много пъти съм казвал, че успехът има много лица. За едни това може да са щастливите служители, за други удовлетвореността на техните клиенти, за някои това е пътят на растежа, смяната на малкия офис с по-голям. Бизнесът, както и живота, са безкрайна игра и няма победители – има такива, които са се задържали по-дълго. В този ред на мисли да сравняваш финансови резултати в дискретен период, не е правилно мерило за успеха на дадена компания. Нека ви попитам, кой е по-успял от две фирми – тази, която е завършила с 2 милиона печалба или тази, която е на нула, но е дарила 2 милиона, за да направи училище?

Може ли в България да се развива успешен бизнес и защо? Какви са плюсовете и минусите?

Ако погледнем в речника за значението на думата бизнес ще открием – работа, търговия, професия. Светът прави бизнес, откакто съществува. Успешен може да се развива навсякъде, в това число и в България. За такъв обаче трябват повече смели визионери, но от този тип „дуъри“, бачкатори, които запретват ръкави и не спират. От там идва бизнеса, а не от някаква благоприятна инкубационна среда, където валят пари и ти плащат, докато ти си преследваш мечтите. За съжаление, познавам много малко ИТ хора, които след 18:30 часа разработват свои собствени проекти, докато колегите им предимно се наслаждават на живота. Колкото до държавата, то нейната роля е адски важна. Държавата трябва да помага като създаде ясни, адекватни, модерни правила за съществуването и оперирането на бизнеса и ги обновява в движение! Не както сега – 9 месеца да работим хоум офис, но в противоречие с всички нормативни актове. Иначе държавата да вдига тавана на осигурителните вноски и да наказва най-доходоносните си сектори, е грижа за бизнеса, но по български.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Това е все едно да си зададем въпроса колко е важна главата на петела за тялото му, защото видиш ли, имало един в Мексико, дето 15 дена живял без глава. Неразделно цяло са. Всяка компания е изградена от много екипи и те са взаимно необходими. Какъв мениджър ще съм аз, ако си нямам екип?

Цялото интервю с г-н Русимов може да бъде прочетено в предстоящото ни специално PDF издание „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author