17 април, 2024

Алексей Рубцов е управляващ директор на Luxoft Bulgaria, като работи в компанията от цели 16 години, при това на ръководни позиции. Той е част от сериозното развитие на Luxoft за това време, което прави погледът му върху успешния бизнес модел и растежа на една компания, ценен и интригуващ.

Г-н Рубцов, какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Това е компания, която предлага продукт или услуга, от която има сериозна необходимост. Също така – екип, към който вреки би искал да се присъедини и бизнес модел, който да е устойчив.

Според Вас, може ли в България да се развива успешен бизнес и защо? Какви са плюсовете и минусите?

Като плюс бих могъл да подчертая чудесния баланс между цена, качество, както и познания и умения. Но съществува и един минус, който е в затворения вътрешен трудов пазар, което прави трудно привличането на таланти дори от Европейския съюз, в който страната членува.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Екипът е изключително значение за това, въобще да имаш продукт или услуга, която предлагаш. Мениджмънтът – то той трябва да построи този екип и да подсигури разрешаването на всички проблеми, така че екипът да може просто да си върши работата.

Как се отрази кризата и защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Това е силно зависимо от сферата, в която оперира дадена компания. Разнообразният бизнес и предлагането на разнообразни услуги определено дава повече шансове. Ето че дори и най-силните компании в областта на пътуването и туризма не могат да се чувстват сигурни в свят, в който никой не пътува.

Какъв е правилният бизнес модел за една успешна компания?

Устойчивостта на бизнеса е най-важният критерий! Инвестициите и растежът са чудесни, но целта е да възпроизведете стойността си и да успявате да оцелеете с това, което имате налично в момента.

Има ли значение броят на служителите за успешното развитие на компанията?

Големите екипи определено помагат, но има много примери за успешни бутикови софтуерни компании, в които както инвеститорите, така и екипът са щастливи и богати.

Какви тактики прилагат ТОП компаниите за задържане на служителите?

Тактиките могат да бъдат безкрайни, но в крайна сметка нещата не опират до списъка с инструменти и бенефити, а до отношението и поведението, които мениджмънтът демонстрира. Това и нещото, което задържа служители.

Кое е по-важно за клиентите – качествен продукт, но повече време за разработка или бърза разработка на продукт, въпреки потенциалните му дефекти?

Смятам, че това определено зависи от клиента. Съвременните framework технологии и в частност Agile frameworks успяват да доставят както скорост, така и качество, когато клиентът е заинтересован.

Какво представляват добрите работни процеси в една компания?

Основният фактор за успешните вътрешни процеси е прозрачността във фийдбек практиките. Когато всеки може да влияе на другия и да вижда работата му, то нещата се подобряват.

Интервюто с г-н Рубцов е част от специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“. В него можете да прочетете още интригуващи интервюта с водещи лидери от българския ИТ сектор, като се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author