18 април, 2024

Радостин Богданов е в редиците на Smart IT от 2013-та година, като от 2015-та е на позиция CTO. Професионалният му път минава през различни големи компании, а експертизата му е в Data Warehousing, Software Design, Management, .NET Framework и Transact-SQL (T-SQL). Освен техническо образование, той има и диплома по бизнес администрация от Corvinus University of Budapest.

Г-н Богданов, Smart IT оперира на финтех пазара, за който популярното мнение е, че не срещна много затруднения през последните месеци, а дори напротив – претърпя възход. Какво е Вашето мнение като “човек отвътре”? Как се отрази пандемията на българската и световната екосистема?

Знаем, че предизвикателствата раждат нови възможности. В свят, в който сме принудени да спазваме физическа дистанция, за да останем здрави, неминуемо се раждат нови технологични решения, за да останем свързани и да можем да продължим да осъществяваме своите дейности във всеки един бранш. Във финтех индустрията се наблюдава засилен интерес за предоставянето на финансови услуги и инструменти дигитално. Това, разбира се, се отразява доста положително на българската и световната екосистема и ние вече виждаме как това води до иновации много по-бързо, отколкото ако пандемията не съществуваше. Забелязва се сформиране на все повече нови играчи на пазара, които се борят за вниманието на масовия потребител, предоставяйки му по-бързи, изцяло дигитални и забележете – по нов и по-достъпен начин за използване финансови услуги. За нас в Smart IT предефинираните нужди на нашите клиенти във финтех екосистемата на MFG наложи да ускорим допълнително разработката на някои вече планирани нови продукти и услуги. От което в крайна сметка печели крайният потребител на финансовите решения, които разработваме.

А какво се случи през последните месеци в Smart IT? ИТ секторът е по-защитен от други, но все пак множество компании претърпяха дадени последици.

Пандемията ни връхлетя много бързо и в първия момент ни трябваше време да се ориентираме и да приоритизираме задачите и целите си. За много кратък период временно спряхме подбора. Много компании в бранша започнаха да се свиват заради замразени проекти, което доведе до освобождаване на експерти на пазара. При нас, обаче, нуждите на нашите партньори растяха и много скоро рестартирахме подбора на нови колеги. Това, заедно с раздвижването на пазара, доведе до отварянето на втори офис на Smart IT в София още през месец юни.

Каква според Вас е дефиницията на “ТОП Софтуерна Компания” и какво определя една компания като успешна?

Една компания е успешна, ако задоволява нуждите на пазара в сегмента, в който оперира, но за да я наречем „ТОП Софтуерна Компания”, е нужно много повече. Важни са хората, културата, ценностите, които се изповядват в организацията, както и продуктите, които се развиват от самата компания. Всичко това е свързано и е ключово в посока създаване на “ТОП Софтуерна Компания“ и трудно може да се определи в една дефиниция. Успешната формула включва много компоненти и най-вече споделени усилия. Важно е да има идеология, около която да се обединят всички съставни елементи на една компания. В Smart IT ние твърдо вярваме, че сме конкурентното предимство на нашите партньори и тази мисия ни обединява и развива.

Какви са начините за успешно развитие на бизнес в България и какви плюсове, и минуси има страната в това отношение?

Аз вярвам, че България е благоприятно място за развитие на ИТ бизнес. Има много висококвалифицирани експерти, които създават качествени продукти. Работил съм с екип от редица други държави и личният ми опит с кадрите в чужбина е свързан с разочарования. Нашите експерти са на изключително високо ниво и това е едно от предимствата ни. Големите световни играчи знаят това и затова наблюдаваме различни чуждестранни инвестиции в България. Разбира се, голям недостатък е, че сме лимитирани много като количествена мярка. За да има успешно развитие на бизнес в България, са нужни иновативни подходи, които да решават лимитациите на пазара.

Една от целите пред Smart IT е разширяване на екипа и изграждане на втори офис в София. Как във времена на пандемия, в условията, на която не малко компании закриват работни позиции, вие планирате растеж?

Всичко зависи от нуждите на нашите партньори. Както споменах, тези нужди в момента растат с бързи темпове именно заради ускорените нужди от дигитализация на всички бизнеси.

От значение ли е броят на служителите за успешното развитие на компанията?

В известен смисъл да, но по-същественото е качеството. Трудно е да се намерят истинските таланти, затова е от ключово значение, те да се развиват и мотивират и вътре в компанията, да развият чувство за истинска принадлежност, базирана и на важността и ползата от работата, която вършим.

Можете ли да споделите от Вашата практика, как се привлича талант? Какво търсите в кандидатите и новите членове на екипа?

Талантите търсят предизвикателства. Те търсят интересен проект, който има сериозно отражение върху индустрията. Задача, в която се използват иновативни подходи и последните технологии за решаването на проблемите. За щастие финтех индустрията дава възможност за разгръщане на потенциала на талантите, като им предоставя редица предизвикателства, с които те да се справят. Именно това предлагаме и на нашите потенциални колеги. А това, което ние основно търсим и даваме в замяна, е ентусиазъм за финтех и разбира се, експертиза и потенциал за развитие.

Бихте ли споделили какъв е технологичният стак, който се използва в Smart IT?

В Smart IT работят различни експерти. От бизнес анализатори до системни администратори, от съпорт специалисти до софтуерни инженери и DevOps експерти. От PM и Scrum master до Solution и Software Architects. Технологичният стак е широк, като основно сме фокусирани върху Microsoft технологиите, но не само. Стараем се да обхванем последните технологии, но сме предпазливи, защото във финтех индустрията е от голямо значение защитата на клиентите – техните данни и пари.

Вие сте професионалист с технологичен бекграунд. Помага ли ви той при управление на компанията? Каква е ролята на успешния Chief Technology Officer за развитието на една софтуерна компания?

Ролята на Chief Technology Officer за развитието на една софтуерна компания е фундаментална за определянето на стратегическото развитие на дружеството, а също така и за последващото изпълнение на самата стратегия. Да, разбира се, че технологичният ми бекграунд помага, но по-важни са други качества. Ежедневно ми се налага да съм добър балансьор между различните заинтересовани страни в нашия бизнес, но най-важното в работата ми на CTO е да комуникирам правилните послания към хората.

Необходимо ли е разработчиците в екипа да са запалени по финансовите технологии, за да извършват добре своята работа или е необходимо просто да са достатъчно добри специалисти, така че да успеят да се внедрят в дадено решение или проблем?

Истината е, че за да може да се намери достатъчно добро решение, е необходимо да се навлезе в проблематиката адекватно и да се идентифицират реалните бизнес нужди. С времето разбрахме, че на този лимитиран пазар е много трудно да очакваш, че ще успееш да намериш достатъчно хора, които да съчетават всичко в едно. Затова при нас търсим и добри бизнес анализатори, експерти с опит във финансовия свят, така че да са проводник между програмиста и бизнеса.

Според различни представени данни, световният финтех пазар е имал стойност от около 112 милиона долара за 2019 г. Очаква се през 2025 г. тази сума да нарасне на около 300 милиарда долара. Това е огромен ръст, който в исторически план не се среща често за която и да е индустрия. Можем ли да кажем, че живеем във финтех революция? Кои са факторите, които създадоха благоприятната почва за развитието на този пазар?

Да, наистина можем да говорим за революция, но определено това не се наблюдава само във финансовата сфера. Много фактори влияят на това, но най-вече промяната в поведението на потребителя. Новото поколение е tech native. От много ранна възраст децата възприемат новите технологии като неразделна част от своето ежедневие и това, рефлектира върху начина, по който поколенията напред очакват да получават услугите и продуктите от бизнеса. Това води до повишаване на инвестициите в бранша и търсене на новаторски и различни подходи за задоволяването на новите очаквания на потребителите.

Забелязваме, че дори и в България, където обществото някак е по-консервативно, финансовите технологии започнаха да стават все по-популярни. Каква е прогнозата Ви за това звено за следващите 5-10 години?

Вече усилено тече процес по дигитализация на финансовите услуги, процеси и продукти, които – благодарение на обстоятелствата около пандемията – беше значително ускорен. Утре всички ние ще искаме все повече и повече да оперираме нашите финанси чрез умни устройства. Тук не става въпрос само за мобилния ни телефон, но и за умните часовници и всякакъв друг вид wearables. Променя се не само инструментът, чрез който ще достигаме до самите услуги, но и начинът по който ще се ползват. Поведението на потребителите силно се променя и индустрията трябва да реагира на новата действителност и нужди. Живеем в интересни времена, в които ще видим трансформацията от материалната представа за парите към тяхното дигитално трансформиране. След 10 години е много вероятно банкнотите да ги виждаме само в колекционерските албуми. Ще се появят и нови инвестиционни инструменти, които ще позволят по-бързо и лесно да управляваме нашите средства. Разплащанията ще са мигновени и изцяло дигитално, а кредитирането ще е силно сегментирано, таргетирано с индивидуални оферти към всеки един потребител, според неговите нужди и поведение. Това ще се случва благодарение на АI и ML.

Какви са предизвикателствата пред технологичния сектор във връзка с нуждите на финтех индустрията? Определено този отрасъл на индустрията през последните години се разрасна значително. Какви са плановете за развитие пред Smart IT?

В краткосрочен план искаме да увеличим експертизата си, като сме се фокусирали в намирането на ключови експерти със солиден технически опит като Software & Solution Architects. В дългосрочен план искаме да развием нашето основно софтуерно решение, адаптивната FinTech платформа Smart Check, което има за цел да осигури скорост и гъвкавост на всички наши партньори. Това е нашето основно решение за осъществяването на дигиталните трансформации на нашите партньори в MFG. С него позволяваме core процесите по предоставяне на финансови услуги да се случват според нуждите на бизнеса. SmartCheck e и част от цялостната екосистема на различен за България проект – April. Това е иновативна дигитална платформа от ново поколение, което ще представлява достъпна финансова услуга, на която клиентът ще е спокоен да борави с парите си, тук и сега, с лекота.

Технологичните решения на SmartIT обслужват множество клиенти. Каква е формулата ви за успех?

Винаги да търсим и предлагаме най-подходящото и устойчиво решение за нашите партньори, като същевременно с това гледаме в перспектива, така че да сме тяхното най-голямо конкурентно предимство.

Цялото специално издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“ можете да свалите и разгледате, като направите своя безплатен абонамент.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author