23 април, 2024

Жените са добри програмисти“, споделят мениджъри, HR-и и PR-и в ИТ индустрията. Те са най-често около 20-30% от всички програмисти в големите компании, но тук-таме се срещат и такива като Strypes, в които съотношението мъже-жени е почти 1 към 1. Въпреки всеизвестните твърдения, че жените се насочват повече към front-end, те всъщност са сравнително равно разпределени като позиции спрямо мъжете. Дамите обръщат повече внимание към детайли в работата си и са по-внимателни отколкото мъжете. В IT-сектора няма разграничение относно какво правят жените и мъжете, споделят фирми като Ontotext, Kaufland IT HUB, Imperia Online, Strypes и Modis, те насърчават повече дами да се обърнат към тази сфера.

„Има разлика в отношението към работата. Жените са по-добри като работници, понеже са по-лоялни. В екипите жените преобладават на позиции като Agile Coach-ове и Scrum Master-и. Имат способност да са доста по-подредени, доста по-структурирани, доста по-времево ефективни и да подпомагат целия екип когато работят. Като QA също са доста добри.“ споделя Яна Папардова от Kaufland IT HUB. Тя смята, че няма разлика в това как се справят дамите, спрямо господата, когато става дума за ИТ, ако имат достъп до правилната информация.

„В масовия случай жените обръщат повече внимание на малките детайли, мислят една стъпка напред. Винаги има изключения, разбира се. Жените доста повече се ангажират чисто емоционално, тоест отделят повече време да изпипват работата си и да бъде перфектна до колкото е възможно.“, разказа Полина Декова от Modis.

Сред уменията на дамите са наблюдателност, инициативност, професионално отношение, висока мотивация, както и усет към маркетинг.

„Включват допълнителни умения, свързани с маркетинг, усет към нещата и предложения към задачите.“, споделя Мариела Цветанова от Imperia Online, относно жените програмисти.

Всеизвестен е и фактът, че дамите в световен мащаб са по-ниско платени от мъжете, но това не трябва да ги обезкуражава.

„Проектът е или успешен, или не е. Ако мъж и жена се състезават за една и съща позиция и двамата са изпълнили успешни проекти в миналото, то всичко се свежда до договаряне на условията”, споделя Татяна Лесидренска, Project Manager в Strypes.

Тагове: , , , , , , , ,