18 април, 2024

Този въпрос бе зададен по време на онлайн дискусията на DevStyleRПътят нагоре: Академиите по програмиране и ИТ”. Как един студент да се развие възможно най-бързо и ефективно в посока работещ програмист? Ето и какво отговори Светлин Наков, Co-Founder, Innovation и Inspiration Manager на SoftUni.

Много зависи от нивото, на което стартира даден човек. Ако е напълно начинаещ, то съветът ми е да се насочи към някоя от професионалните академии. Разбира се, мога да препоръчам SoftUni заради добре структурираното учебно съдържание, тъй като от години се занимавам с това да разбера как хората учат и как да се подредят темите, как да изгладиш кривата на учене, така че да не откажеш някой по пътя. Добрите курсове по програмиране отнемат години,” сподели Светлин Наков.

Той също допълни, че държавните университети изостават значително, най-вече на тема практика.

“Те основно карат на теория, а след това изпитите са тестове и т.н. Аз лично не мога да си представя изпит по програмиране, който да не е практическа задача на компютър. Това е общо взето изпит за шофьор да се проведе по интернет, без човек да хване волана. На който иска да се развива, бих казал просто – сядай да учиш и гледай много хакатони, състезания, конкурси, курсове, академии, книги, видео уроци и т.н. Намери правилните ресурси и влез в контакт със себеподобни. Присъствие на семинари и конференции е много полезно, защото човек, когато се събере с дадени хора, напредва много повече, отколкото сам. Действайте и учете – дискотеките няма да избягат. Разбира се, човек може да тества дадени безплатни курсове, за да види и опипа материята. Може и с курсове от по 10 евро в Udemy, но там пък не се получава структурирана и добре организирана програма, която ти казва: в началото трябва да кодиш, след това да се научиш на цикли, след това на структури данни и т.н. Общо взето има рецепта, по която стават нещата. Разбира се, може някой да е научил HTML, след това WordPress и след това да е започнал да прави сайтове и да програмира. Но това е обратно на правилната посока, поне според мен,” сподели Наков.

Той коментира, че е най-добре човек да изгради стабилна основа, да научи парадигми и принципи и най-напред да се научи да “коди”.

Можеш да отидеш на React курс за три месеца, но ти не знаеш как се програмира, не знаеш принципите, как работи web-а, базата данни, front-end-а и back-end-а. В много специфични случаи това може да проработи, но е много рядко срещано. Затова и в много от обявите за работа пише, че се търси човек, учил Computer Science. Не, защото не вярват, че някой преквалифицирал се няма да е добър програмист, а защото търсят човек с една стабилна основа, който да има задълбочени познания, защото е учил разнообразни неща в рамките на четири години. За съжаление обаче, преподавателите в университетите нямат идея от парадигми, защото повечето нямат и един ден практика. Ако искаш да станеш програмист и особено ако искаш да се развиеш възможно най-бързо, категорично не препоръчвам българските университети. Трябва да отделяш много часове на ден в кодене и да заложиш на някоя професионална академия,” завърши Наков.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author