23 април, 2024

Преди три месеца стартира инициативата на Microsoft, LinkedIn и GitHub, която има за цел да помогне на 25 милиона души по света да получат повече дигитални умения през 2020 г. От началото са достигнати повече от 10 милиона обучаващи се в 231 държави и територии чрез opportunity.linkedin.com. В България близо 8000 души са се възползвали от възможността, което поставя страната ни на 70-то място по брой обучаеми в света. В глобален план най-популярните обучения са тези за софтуерни разработчици, специалисти в обслужването на клиенти и анализатори на данни.

У нас също сред най-предпочитаните умения са тези на програмистите, следвани от търговските представители и мениджърите на проекти. Проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в началото на годината , показва, че сред най-нужните на работодателите кадри са квалифицираните специалисти по информационни технологии.

В Microsoft вярваме, че в тези предизвикателни времена придобиването на нови умения и повишаването на квалификацията са по-важни от всякога. В духа на непрестанните ни усилия да помагаме за развитието на обществото винаги търсим нови начини да надградим и да използваме нашите технологии. Стремим се да дадем възможност на хората по целия свят да добият нови умения, да поемат по нов професионален път и да бъдат в крак с най-новите изисквания на пазара на труда”, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country. Като предоставя възможност за придобиване на нови цифрови умения от онази част от населението, която има най-голяма нужда от тях, и за преквалифициране на служители, които са засегнати от COVID-19, Microsoft ще продължи да насърчава икономическия възход и да помага за обособяването на разнообразната работна сила на бъдещето.

Подробности за развитието на инициативата може да прочетете в статията на изпълнителния директор на LinkedIn Райън Рослански . Повече информация за добиване на квалификация можете да намерите в микросайта на Microsoft на адрес news.microsoft.com/skills.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author