19 април, 2024

Microsoft съобщи на своя персонал, че възможността за работа от вкъщи става постоянна. Подобна практика вече се осъществи във Facebook и Twitter, като единственото необходимо присъствие остава за служителите, които имат нужда от достъп до хардуер.

Нашата цел е да развием начина, по който работим във времето – да се водим от служителите и техните усилия, индивидуалните стилове на работа, но същевременно да запазим нашата култура,” споделиха от Microsoft.

Процентите на работещи от вкъщи рязко се увеличиха поради пандемията и в Обединеното Кралство 46% от заетите са извършвали дистанционна работа за април месец, според Службата за национална статистика. Тези данни съвпадат и със статистиката за САЩ, където пък, за май месец 42% са работили от домовете си. Резултатите падат за август – 35%, но все пак разликата е драстична, съпоставимо с работещите дистанционно преди пандемията – 2%.

Много работодатели оцениха промяната и станаха свидетели на забележителна продуктивност – нещо, на което се гледаше скептично преди COVID-19. Но все пак съществуват и недостатъци, и изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела заявява, че “remote” режима води до усещането, че в даден момент “понякога спим на работа”.

Проучване на Willis Towers Watson сред работодателите от САЩ през май месец установи, че 22% от заетия персонал очаква да продължи да работи от вкъщи и след пандемията, в сравнение със само 7% през 2019 г.

Около 55% от работодателите пък казват, че очакват персоналът да работи от вкъщи поне един ден в седмицата, след като опасенията за вируса преминат. Повече от 80% от служителите подкрепят тази идея.

Анализаторите са на мнението, че подобна промяна може да има сериозни последици и намаляването на търсенето на офис и жилищни имоти в скъпите градски центрове вече е на лице. Наемите в Ню Йорк и Сан Франциско са спаднали и според професорът по икономика от Станфордския университет Никълъс Блум, нивата са сравними с тези от 2005 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author