18 април, 2024

От Apple предприеха съдебни действия срещу GEEP Canada, с твърдението, че фирмата за отпадъци и рециклиране, е препродала цели 100 000 бройки на iPhone, iPad и Watches, които е трябвало да бъдат разглобени и рециклирани. Около 5300 килограма устройства са напуснали помещенията на GEEP, без да бъдат унищожени. От Apple са разбрали за ситуацията, след като са направили одит на над 500 000 iPhone, Watches и iPad за периода 2015 – 2017 г. Установено е, че 18% от тях са продължили да имат достъп до интернет от различни мрежи.

Сумата, която Apple търси, е на стойност 22.7 милиона щатски долара. Интересното е, че от GEEP не отричат намесата си, но твърдят, че целият план е бил задвижван от трима служители, старши мениджъри, които са целели единственствено лична изгода.

Apple продава на пазара ремонтирани устройства, но не и такива, които не отговарят на стандартите за безопасност или качество. “Продуктите, изпратени за рециклиране, вече не са подходящи за продажба на потребители, както и могат да причинят сериозни проблеми с безопасността,” казват от компанията пред The Verge.

От Apple са подложени и на критики за политиките си спрямо third-party сервизите и устройствата, които е трудно да се оправят. Компанията рециклира и на вътрешно ниво, благодарение на машините Dave и Daisy, които могат да разглобят 200 телефона на час, така че да се ремонтират трудни за рециклиране компоненти.

Но така или иначе критиците са на категоричното мнение, че големите производители трябва да се стремят към политики на преизползване, а не рециклиране. Само през 2019 г. на Земята са генерирани 54 милиона тона електронни отпадъци.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author