25 април, 2024

Софтуерният бранш привлича все повече хора и от “професия на бъдещето” започваме редовно да осъзнаваме, че вече става въпрос за “професия на настоящето”. Всеизвестни са високият стандарт сред заетите, любовта към технологиите, но е важно и друго – знанието, че стартираш кариера в сектор, който става все по-необходим за всички, следователно – има сериозен глад за ИТ специалисти и това прави професията добре подсигурена в перспективен план. Но как се става ИТ специалист? Къде учат или какво са завършили софтуерните разработчици, така че да достигнат до практическата част? На тези въпроси DevStyleR опита да отговори, със своето национално проучване “Заплатите в софтуерния бранш”, в което се включиха хиляди софтуерни специалисти и което доведе до интересните резултати, на чиято база, ние успяваме да достигнем до заключения.

Колкото и често да биват подценявани в различни планове държавните университети, като например, че базата е остарява, методите на преподаване също и т.н., то резултатите от “Заплатите в софтуерния бранш” красноречиво показват, че почти половината отговорили, всъщност са с висше образование – “Софтуерна/ИКТ специалност във ВУЗ” – 44%. Сравнявайки с последвалите резултати, то разликата е огромна и на второ място, колкото и да е странно, имаме – “Самоук съм” с 16%. Явно вторият популярен начин за кариерен старт е самообучението и много специалисти предпочитат да заложат на източниците, с които в интернет е пълно. На трето място имаме “Друго висше образование” – 14%. Този резултат ни показва доста интересен стандарт, който се забелязва в последните няколко години – вълна от хора с различни професии и образование, които се преквалифицират към ИТ сектора, най-вече, именно поради по-високия стандарт.

Следващо място в резултатите е “Частни уроци или софтуерна академия” – 13%. В тази категория навлизат най-вече хора, с желание да се насочат към софтуерния бранш, но все пак предпочитащи да не залагат на по-дългия модел на висшето образование, най-често от четири години. Частните академии дават бърза възможност за старт на кариера в сектора, което пък привлича много хора. Пазарът е разнообразен от различни тримесечни или шестмесечни курсове, които предоставят добри възможности.

Останалите две места са “Друга инженерна математическа специалност от ВУЗ” – 11% и “Все още уча” – 2%. Но популярността на ИТ сектора не спира да расте и това го разбираме и от друг отговор – 23% от участниците в проучването “Заплатите в софтуерния бранш”, са отбелязали, че професионалният им опит е “под 1 година”. Това означава, че около ¼ от заетите в технологичния сектор, са свежи попълнения, а това ясно посочва, че тенденциите са добри.

За още интересни информация от ИТ сектора, не изпускайте шанса да се включител в онлайн дискусията на DevStyleR “Пътят нагоре: Академиите, програмиране и ИТ”, в която специални гости ще бъдат Светлин Наков, основател на Software University и Маргарита Наумова – основател на SQL Master Academy. С тях ще разговаряме именно по темите за професионалното развитие и образованието, като ключ за него.

Можете да се регистрирате на следния ЛИНК.

Дата: 07.10.2020 г. 
Начален час: 19:00 ч. 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author