20 април, 2024

Известният из цял свят разработчик, open source advocate и писател Ерик С. Реймънд (ERS), сподели своите виждания за десктоп бъдещето, които ясно гласят – Windows, но работещ на Linux. Според автора, подсистемата на Windows за Linux (WSL) позволява немодифицирани двоични файлове на Linux да работят под Windows 10. Без емулация, те просто зареждат. Ето, че дори сега могат да се стартират стандартни Linux програми на WSL2, без никакъв проблем. Реймънд твърди, че Linux е на път да се превърне в първокласен фактор на Windows desktop.

Множество дистрибуции на Linux, като Ubuntu, Red Hat Fedora и SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), работят безпроблемно на WSL2. Това е така, защото от Microsoft замениха преходния слой, какъвто е WSL1, който просто конвертираше Linux kernel решенията в Windows такива. И ето, че вече има WSL2, с което Linux ядрото на Microsoft работи с версия на хипервизора Hyper-V. С последния вариант Windows 10 Insider Preview build 20211, забелязваме, че може да се достъпва до файловите системи на Linux, като ext4, директно от Windows File Manager и PowerShell. На всичкото отгоре, разработчиците от Microsoft улесняват стартирането и работата на Linux графични приложения на Windows.

Но освен усилената работа за съчетаването на Windows desktop с Linux, Реймънд посочва, че други разработчици се стараят да създадат лесен начин за стартиране на Windows приложения на Linux. Специално, той посочва Proton на Valve – базиран на Wine open source compatibility layer, разработен за интегриране на Windows Steam игри на Linux.

Работата при игрите е, че те са най-взискателния възможен стрес тест за емулационен слой на Windows – много повече отколкото бизнес софтуерът,” казва Реймънд. Той също твърди, че Microsoft не залагат повече на Windows като източник на пари, защото те идват основно от Azure cloud предложенията. Следователно – защо е необходимо Microsoft да наливат средства в прословутото ядро на Windows, което преди последния пач имаше цели 50 сериозни бъга? Вместо това, компанията може да заложи на безплатното и да премине на Linux, а това наистина ще спести много.

Друга интересна гледна точка, която потвърждава това е, че Microsoft така или иначе стимулират своите потребители към замяна на софтуер, базиран на PC, като Office 2019, с друго по-лесно решение – SaaS програми като Office 365. Освен това насърчават и използването на гласови, текстови, видео и чат услуги в Azure Communication Services.

Именно със SaaS услугите, за които се плаща, за Microsoft няма значение операционната система, която се използва. Office 365 е сериозно статукво за много големи бизнес клиенти по цял свят – оттам нататък, няма значение дали служителите в тези корпорации използват Windows, Linux, Chromebook и т.н.

Поради тези причини е напълно логичен начинът по който се оформят пътищата пред компанията. Най-напред – Windows, базиран на Linux. Друг вариант – настоящият Windows desktop да бъде заменен с Windows Virtual Desktop или някакъв вид Desktop-as-a-Service модел.

Примерът е пред компанията – Google спестиха пари и повишиха сигурността си с Linux, като основа на Chrome OS и това сработи. Microsoft може да са следващите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author