25 април, 2024

Scalefocus – една от най-бързоразвиващите се технологични компании в ЕМЕА въведе нов модел на работа и уникалните за страната “Flex Benefits” за своите служители. Компанията стартира и редица ключови инициативи в подкрепа на значими каузи. Но новостите не спират до тук – Scalefocus откри нов офис във Варна и стартира кампания за разширяване на екипа си, за да може топ фирмата да отговори на нарастващото портфолио от клиенти и нови сделки. Всичко това и още четете в интервюто със Зорница Янкова, директор човешки ресурси в най-голямата българска софтуерна компания.

Госпожо Янкова, месеци след началото на COVID-19 кризата Scalefocus успя да внедри различни политики и инициативи, съобразени с новата реалност и желанията на своите служители. Кои са новостите в модела на работа и каква е ползата за хората в компанията?

По-рано този месец в компанията влезе в сила модел  на работа отвсякъде (Work From Everywhere). По този начин целим да предоставим необходимата гъвкавост на хората като им дадем свободата да избират откъде да работят. Работата отвсякъде ще представлява хибриден модел на работа от вкъщи или друга избрана от служителя локация или офис, предоставяща добър баланс между работа и личен живот, както и по-добра обща продуктивност. Физическите офиси ще продължат да бъдат от основно значение за нашата идентичност и начина на опериране на компанията, но ще функционират повече като хъбове за сътрудничество, комуникация и време, прекарано с екипа.

Към момента няма друга българска компания, която е да е въвела Flex Benefits

Втората новост е обновеният пакет от допълнителни придобивки. Установихме, че новите реалности изискват от нас бързо да се адаптираме и да предложим онова, от което екипът наистина има нужда. Затова включихме допълнителни дни отпуск, на база стаж в компанията, както и здравни инициативи, които са особено важни по време на пандемия. Развитието на пакета с придобивки ще продължи и през 2021. Планираме изцяло да преминем към чрез така наречените Flex Benefits (персонализирани придобивки).  С тях всеки служител ще бъде свободен да избира  от какво да се възползва, според индивидуалните си нужди и етапа на кариерата си, в който се намира в момента. Този модел се отличава с изключителната си гъвкавост, както и акцент върху всеки индивидуален човек в компанията. Към момента няма друга българска компания, която е да е въвела Flex Benefits.

Част от идентичността на Scalefocus винаги са били инициативите, които подкрепят различни каузи. Ще продължите ли в тази посока въпреки пандемията?

Не само продължаваме, но и развиваме своите инициативи за социално корпоративна отговорност. Въвеждаме новата инициатива от служители за служители “Spirit of Scale“, която цели да обедини хората в компанията във вътрешни общности свързани със значими каузи. Един от ключовите елементи на тази програма е активното участие на екипа чрез включването на посланици –  те ще задават насоката, идеите за инициативи и ще участват активно в тяхната реализация. “Spirit of Scale” е разделена в четири основни направления – “We Share”, “We Care”, “We Thrive”, “We Play”. Инициативата вече се радва на голям интерес и над 250 служителя са се включили в четирите направления само няколко седмици след официалното й стартиране. Разнородните инициативи в четирите стрийма са свързани с дарения за ученици, кампании с UNICEF, както и участие в състезанието Race for the Cure – най-голямото спортно събитие в Европа, което цели да даде гласност женското здраве и заболяването от рак на гърдата. Предстоят още много и интересни такива.

Компанията откри нов офис във Варна и активно търси хора за екипа си не само в града, но и в цяла България. Какви са плановете за новите екипи?

Обновената oнбординг програма има за цел да направи първите шест месеца на новоназначените служители приключение, което ясно очертава рамките на тяхното кариерно развитие, очаквания, текущи и бъдещи предизвикателства, програма за растеж, както и да подсигури добрата им интеграция в съответния екип. И тъй като всяка професия има своите специфики, програмата е съобразена с различните роли и нива в компанията. Техническите служители преминават през специално изготвен онбординг, спрямо тяхната проектна и екипна насоченост. 

Следващият етап за тях би могла да бъде новата ни програмата „LEAD”, която стартира през септември. Тя цели да предостави професионално практическо обучение за бъдещите лидери в компанията. Програмата рефлектира новата реалност чрез комбинация от кратки видео сесии  и менторство! Интерактивното съдържание, през което всеки със собствен ритъм преминава, показва последните тенденции в лидерството, следванo от нашия прочит през културата на организацията от нашият управителен борд/старши мениджмънт. Всичко това заживява през менторство, където се споделят и дискутират реални ситуации. Към момента над 35 души минават през модулите на академията, като това е само първата група!

Какво предстои на Scalefocus в следващите месеци?

Активно работим върху подобряването на вече стартиралите инициативи както по стартирането на нови такива през идната 2021. Отваряме офис в морската столица Варна и през последните месеци ударно стартираме процеса по набиране на нови служители с оглед на растящото портфолио от клиенти и нови сделки.

В последните месеци Scalefocus получи статут на SAP Gold Partner през тази година и се нареди сред победителите в листа на Deloitte Fast 500 EMEA.

Продължаваме да развиваме стабилното портфолио от дългосрочни и нови клиенти, дивизията за повторяеми софтуерни решения също набира скорост и това се отразява на стабилния интерес към отворените позиции.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,