19 април, 2024

Атанас Николов работи в американска хостинг компания, а интересът му към околната среда и нейното опазване води до създаването на ЕкоКултура – приложение, предлагащо награди на потребителите, които рециклират. Именно с него Атанас участва на тазгодишното издание на #Габрово Хакатон, на което иновацията на ЕкоКултура е разпозната от журито и отбора е сред наградените на финала на състезанието.

Разкажи ни за началото на ЕкоКултура?

Аз самият имам интерес към рециклирането и опазването на околната среда и от години събирам отпадъците си разделно. Хакатонът беше правилното място за показването на проекта и доразработката му от екипа, с който се включихме заедно в надпреварата.

Как се запозна с другите от отбора и как си разпределяте задачите?

Предложих на сестра ми да се включи – тя се съгласи и покани Александър също. Аз се запознах с Михаела в една фейсбук група, чрез която търсих надъхани хора с които да се включим в хакатона. Всеки е преценил по коя част на проекта иска да работи. В момента моята роля е да организирам работата по проекта и да водя бизнес комуникация с компаниите които могат да осигурят наградите за нашите потребители.

Кой каква функция има в отбора?

Самият проект е многослоен и разделен на няколко части. Аз съм повече по бизнес частта – бизнес план, бизнес модел, планиране и т.н. Получавам помощ, разбира се, в тази насока, но другите основно се занимават с програмирането на приложението и дизайна му.

Доста е важно и хубаво, че отборът има специално отговарящ за бизнес частта.

Съгласен съм. Това е много важно звено, но не съм сам. И останалите участници на отбора помагат чрез мненията, фийдбек, съвети и т.н. Нашето приложение е с основна цел да мотивира хората да рециклират. Комуникацията с различни организации и бизнеси, които да предложат ваучери и отстъпки за нашата платформа, е ключова за успеха на проекта.

А какво точно представлява ЕкоКултура? Как функционира?

Това е мобилно приложение, което предлага награди за потребителите които рециклират. Например, един човек си купува безалкохолна напитка в пластмасово шише – чрез нашето приложението той може да сканира баркода и да получи точки. Ако натрупа малко, може да ги превърне в талон за отстъпка от продукт или услуга към някой от бизнесите, включени в нашето приложение.

Отборът ЕкоКултура: Александър, Мария, Михаела, Атанас

Мога ли да сканирам събран отпадък от улицата, който не е мой, за да получа точки?

Да, това е идеята. Стига да има валиден баркод – за момента. Има опаковки, чиито баркод може да се е изтрил или пък да е отпадък който няма баркод. В бъдеще ще имплементираме решение и за тези отпадъци. Също правим проверка и за геолокация – дали потребителят е в радиус от два метра от даден контейнер. Засега това са начините за валидиране.

Тъй като даде пример с напитка. Бих ли могъл докато е все още пълна бутилката да сканирам баркода и да се води, че съм я изхвърлил?

От тази гледна точка имаме още работа по проекта, за да имаме максимално голяма гаранция, че човек си изхвърля отпадъка. Факт е, че може да се сканира баркода и без човек да е оставил бутилката в контейнера. За да предотвратим потенциални измами, ще има и проверка за време. Това значи, че един човек не може да събере точки просто така, набързо с разнообразни продукти. Ще има възможност потребител да може да сканира продукти няколко пъти в рамките на денонощие, например.

От друга страна, човек който си изтегля такова приложение, за да опазва околната среда и екологията, едва ли ще иска да измами системата…

Няма как да сме сигурни. Очакваме да има и такива. Ше продължим да работим по въпроса с това да докажем, че човек наистина е успял да рециклира.

Разговарях и с Христо Симеонов, вашият ментор, който ви похвали изключително много. Каква е колаборацията с него от гледна точка на решаване на проблеми и съвети?

Той е много интересен човек и напътствията му за нас бяха полезни. Успява да ни ориентира в много правилна посока и обсъждаме абсолютно всички казуси, които изникнат. Той има много добро и отговорно отношение към нашия проект.

Имате ли впечатления от другите проекти във вашата категория?

В категорията КОД:ЗЕЛЕНО бяхме три отбора, като само ние достигнахме до финал. Нашият проект може би имаше малко по-голяма социална значимост, готов прототип на приложение и уеб сайт. Другите проекти също бяха добри.

Хакатонът приключи и вие сте сред печелившите. Предполагам, продължавате работата?

Продължаваме с работата, тъй като това е проект с потенциал, който може да се развива не само в Габрово, но ще се радваме да започнем от там. Точно за това сме избрали името на проекта да е ЕкоКултура. Нашата цел е да помогнем на хората да изградят навика да рециклират.

Нужно е да има някакъв стимул, който да отключва правилното поведение. Имате ли партньори, компании, които да се включат и да предоставят дадени намаления?

Говорили сме с доста представители на бизнеси и намерихме такива, които имат интерес да се включат и да предоставят награди за нашите потребители. Но тук има още работа, защото трябва да представим най-добри условия на тези бизнеси.

Тоест, те повдигат своето реноме, участвайки във вашата платформа.

Това винаги е добре за имиджа на една компания, която има такива ценности, заложени като основа и е в съответствие с нашите мисия и визия. Точно такива компании търсим, готови да предоставят награди за хората, които се грижат за околната среда.

Финални думи за #Габрово Хакатон?

Искам да допълня като за финал, че #GabrovoInnovationCamp2020 беше страхотно преживяване. Възможността да се съберем интересни отбори и да работим по нашите проекти с доказани през годините ментори беше много полезно. Енергията и заряда да участвам с моя екип в хакатона бяха страхотни. Благодарим на организаторите за това, че бяха много гостоприемни и ни помогнаха да повярваме в потенциала на това което правим.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author