26 април, 2024

Не е задължително да гледаме на всички хакери с негативен поглед, тъй като една част от тях са избрали специфичната ниша на своята професия, чрез която тяхната работа, всъщност, успява да е полезна за компаниите. Това са т.нар. ловци на бъгове, чиято цел е да откриват уязвимостите на сайтове, приложения и т.н., опитвайки се да пробият системата. Като цяло, може да се каже, че тази практика определено осветява част от хакерския занаят и го прави легитимен. Но колко точно се плаща за тази работа?

От организацията HackerOne, които прилагат именно такива програми с хакери, залавящи бъгове, публикуваха доклад с някои ключови факти. Например, за последната година, от практиката за намиране на бъгове, са изплатени 44.75 милиона долара86% ръст от предходната година. А това не е никак малко. От проучването дори излиза, че един хакер, изпълняващ благородната си професия, е способен да изкара повече годишен доход отколкото средния за програмист в САЩ – 89 732 долара. 50 хакери са изкарали над 100 000 долара от залавяне на бъгове.

Забележително е как се разраства общността. В HackerOne са регистрирани 830 000 хакери, изкарали повече от 100 милиона долара в над 565 000 уязвимости, като средното възнаграждение за по-сериозен бъг достига до 3 650 долара. Интересно е и друго – 9 от 10 хакери са под 35 годишна възраст, а 1 на всеки 5 споделя, че това е единствен начин за изкарване на пари.

А ето, че съществуват и милионери. Да, не е често срещано, даже никак, но не е и невъзможно. Цели 9 души от 7 различни страни са успели да спечелят над 1 милион долара, благодарение на платформата HackerOne, която дори има и опция за дарения – Hack for Good – допълнение, чрез което хакерите даряват част от своите приходи и вече има над 30 000 долара събрани за Световната здравна организация и борбата с COVID-19.

Наистина всичко зависи от големината на проблема, уязвимостта и размерът на щетата, до която може да се стигне, но е ясно, че хакерството може да бъде честна професия. Ситуацията с COVID-19 явно действа и предразполагащо, защото новите регистрации на месец в HackerOne са се увеличили с 59% след началото на пандемиятa, a самите доклади за бъгове – с 28%.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author