20 април, 2024

Дългоочакваният PlayStation 5 ще излезе на пазара през ноември месец, като производителите Sony ще пуснат два варианта на своята конзола – PlayStation 5 и PlayStation 5 Digital Edition, на цена от $499 и $399. Таймингът на обявяването може да се счита за интересен, тъй като миналата седмица директните конкуренти на Sony – Microsoft, публикуваха информация за своя нов Xbox, който ще е официално на пазара два дни преди PlayStation 5 – 10 ноември.

Цените са доста сходни – Xbox Series X ще струва $499, докато вторият вариант – Series S – $299, като за първи път двете конзоли влизат толкова директно в сблъсък помежду си. PlayStation 5 най-напред ще може да бъде закупен в САЩ, Япония, Мексико, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея, а седмица по-късно ще бъде наличен и за останалия свят. От вчера могат да се правят и предварителни заявки.

Прави впечатление, че дизайна на новия PlayStation е значително по-различен и дори футуристичен от предходната четворка. Но какво се случва вътре? Ясно става, че Digital Edition ще се продава без диск драйвdigital-only console. Освен това, на PS5 ще могат да се играят почти всички игри от PlayStation 4, тъй като новият модел е “backwards compatible”.

Процесорът е AMD Zen 2-based с 8 ядра на 3.5GHz, 16GB GDDR6 памет и специално изработено RDNA 2 AMD GPU, което доставя 10.28 TFLOP мощност. Става ясно и, че новата конзола поддържа PSVR хардуера, а също така и повечето от PS4 аксесоарите ще са актуални и функционални и за PS5. Включително DualShock 4 конкролера, джойстик за flight симулатори и различни headset-ове.

Вероятно поради пандемията продажбите на конзолата ще са завишени, тъй като геймингът претърпява значителен ръст, но остава да видим – Microsoft или Sony ще надвият по продажби до все по-наближаващия празничен сезон.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author