19 април, 2024

Съвместната инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за насърчаване на политиките за многообразие в работната среда, ще бъде официално обявена на церемония на 18 септември 2020 г. от 10 ч. в хотел “Хилтън”. Инициативата се подкрепя от 10 компании, членове на Форума, а сред гостите на събитието ще е и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Церемонията ще представи специалния проект, иницииран от БФБЛ и ЦИД и финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз, за въвеждане и популяризиране на български вариант на Харта за многообразието. Документът има за цел да стимулира компаниите да разпознават и ценят различните познания и умения на своите служители, да насърчават своите клиенти и партньори да възприемат подобен подход и така да работят за толерантно и приобщаващо общество.

Хартата за многообразието е доброволен и публично поет ангажимент на компания или организация с цел създаване и прилагане на проактивна политика за управление на многообразието и равенство във възможностите независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, вероизповеданието или етническата принадлежност (пълен текст).

Като общност на отговорния бизнес БФБЛ е сред двигателите на българската Харта за многообразието. Включването на хора с различни способности и от всички социални групи създава добавена стойност за бизнеса, като пряко способства успешното му развитие в дългoсрочен план и има принос за подобряване на цялостния обществен климат. Хартата е важен инструмент в утвърждаването на този печеливш подход“, каза Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

Учредители на Хартата са 10 компании членове на БФБЛ – Астра Зенека, Аларик, Джапан Табако Интернешънъл, Екофарм, М3 Комюникейшънс Груп, Сименс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, ЧЕЗ, Шел и Юник Естейтс, които ще изпратят силно послание към бизнес общността. Хартата за многообразието е отворена за търговски компании, институции и граждански организации в потвърждение на ангажимента им да ценят и насърчават многообразието в своите екипи.

Събитието ще бъде излъчвано и на живо във фейсбук страницата на БФБЛ. Повече за програмата и представителите на институциите на местно и европейско ниво, на бизнес общността и неправителствения сектор може да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author