16 април, 2024

Американската компания за IT услуги Concord, придоби част от българската софтуерна фирма HyperAspect. Двете страни работят заедно от много време, като предстои Concord да получи екипа за услуги на HyperAspect и така да се превърне в Concord Europe, а за българската фирма остава да се фокусира върху своята продуктова част.

Павел Павлов, CEO на HyperAspect коментира пред DevStyleR, че работата с Concord винаги е била приятна. “Харесваме се, както и работата помежду ни. Културите на двете компании са сходни и така се стигна до придобиването,” споделя Павлов.

Самата HyperAspect е основата, за да работи по конкретен продукт, който да бъде разработен и пуснат на свободния пазар, като финансирането в началото е идвало от страничната консултантска дейност на компанията. “С времето, както е и по природа, консултантските услуги растат по-бързо, отколкото продуктовите и нашата дивизия се разрасна прекалено много. Реално се превърна като компания в компанията. В периода, в който работихме с Concord, достигнахме до извода, че най-разумното нещо, което можем да направим, е да отцепим нашата консултантска дивизия и така се роди идеята да направим новата компания, която вече е факт,” коментира Павел Павлов.

HyperAspect като компания, която се позиционира изцяло на продуктовия пазар в сферата на AI и low-code development, продължава да функционира с нейния продукт и с наличните си клиенти. “Скоро предвиждаме да освободим целия cloud offering на публичния пазар,” споделя Павлов.

Изпълнителният директор на компанията коментира, че растежът през годините сам по себе си не е причина за придобиването. Той сподели, че фокусът на компанията е започнал да се развива със service дейността, а самата компания е основана, за да разработва продукт. “Лека по лека с растежа на service услугите започнахме да се чувстваме раздвоени, защото става въпрос за два големи екипа”.

Но какъв е фокусът сега, след придобиването? Като лидер на пазара на услуги, Concord ще се фокусира върху това, което може най-добре. Павлов очаква новата европейска ръка на Concord да направи сериозен отпечатък в целия европейски регион, като вижданията му са за установяване в Европа не само като delivery център, но и като бизнес такъв.

Що се отнася до HyperAspect, те се фокусират изцяло върху продуктовото си портфолио, като разработването на cloud за rapid development на AI приложения ще продължи да се намира в основата на компанията.

В пазара на услугите винаги ситуацията е много разнообразна. Като основа всичко има специфика на базата на изискванията на клиента, а доминиращите технологии както винаги са open source и Microsoft стаковете, в контекста на Java и .NET, и всички поддържащи приложения и облачни услуги – Azure, AWS,” споделя Павел Павлов.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author