19 април, 2024

Тази година Руси Шишманов и неговите колеги и съмишленици от EduBots, предстои да бъдат 12-ти клас. Но ето, че те вече имат свой стартъп, добре организиран и развиващ се в правилната посока. От Руси разбираме, че възрастта няма значение в стартирането на проект – стига да си с правилните хора и идея. На 13.09.2020 г. за тях предстои и друго интересно събитие – организиран турнир по роботика, BattleBot Tournament, който ще се проведе за първи път.

Какво Ви подтикна да се занимавате с роботика?

Много силна роля имаше баща ми. Той се занимава с роботика и гледайки от него, аз също се запалих. Той пък разпозна моя интерес и винаги ме е насърчавал и ми е помагал, както и майка ми. Интересът ми стартира когато бях четвърти, пети клас. Тогава се записах и на лагер по роботика и оттам започна всичко.

Разкажете повече за EduBots и създаването му. Какви са целите на стартъпа?

Създадохме го през миналата година. Тогава участвахме в Teenovator (стартъп състезание) и Рангел Плачков (Co-Founder & CCO) ми сподели идеята си, че можем да направим проект, свързан с роботика. След това идеята се разви и достигна докъдето сме в момента. Създадохме първия си прототип – Tripio, с който и спечелихме въпросния Teenovator и решихме, че ще бъде доста атрактивно да го популяризираме и децата да сглабят своя bluetooth количка, като освен това и да им предоставим доста от базовите познания по роботика – солидната основа. В самото начало имахме дървен прототип, а след това се запознахме и с Димитър Серафимов (Co-Founder & CEO) и Петко Миков (Co-Founder & CMO), като те се занимават повече с бизнес частта – маркетинг и продажби.

А какви са функциите на Tripio?

Когато някой си закупи Tripio, потребителят може да изгледа обучителните видеа, идващи с робота, по които се научава как да сглоби робота, как да качва код от компютъра си и да го програмира, как да светва лампичките. Следват транзисторите, как точно работят моторите, как се задвижват с помощта на кода и как комуникира bluetooth модула с телефона, така че роботът да разпознава командите и т.н. Накрая има и урок по най-правилно писане на код. След това, ето, че вече потребителят има собственоръчно сглобена количка и е получил едни много стабилни основи на роботика. Да се надяваме, през цялото време се е и забавлявал.

А какво предстои за вас в неделя? Разкажете на нашата аудитория за BattleBot Tournament.

Това е състезание с роботи, провеждащо се в три категории. Едната е “Помощ на човека”, в която участниците трябва да пояснят как техният робот подпомага общността. Втората е “Комплексни задачи и изкуствен интелект”, като участниците могат да представят хардуерни или софтуерни решения. Може да има и чатботове и т.н. Третата категория е “Най-бърз робот”, като тя представлява съревнование, в което победител е роботът, изминал трасето за най-кратко време, по възможно най-правата линия. Роботът няма право да избутва другите и да оставя части по терена, като за целта има право на три опита. Освен това, събитието ще е интересно, защото ще могат да се видят и различни индустриални роботи. За децата посетители специално, бих казал, че ще бъде впечатляващо.

Това е първото издание на турнира. Как го организирате и каква помощ получавате? Доколкото видях, Кристиян Михайлов от PARA също е част от организацията.

Той е един от нашите ментори и PARA ни помагат изключително много. Също така и Леона Асланова от Innovation Starter.

Каква е обществената полза от роботиката и как тя се развива в България? Доколко помагат инициативите като вашата?

Нашата инициатива цели да покаже на децата, че това изобщо съществува. Също така да подчертае как може да се напредва в роботиката. В генерален план пък, все повече и повече ще се прилага роботизирана помощ. Ето, че навлизат и електрическите коли, в които се използват електрически мотори, за които алгоритмите са много сложни – как точно да се управляват моторите, така че да се постигне максимално голям въртящ момент. Има изключително богат набор от приложения на роботиката. Ето също, че постепенно и домакинските уреди стават все по-умни и в ежедневието ни навлизат все повече аспекти на роботите. Преди години, хората изобщо не са си представяли, че от телефона ще могат да си пускат пералня, миялна машина или да следят прахосмукачката робот дали е изчистила къщата. Изключително много неща ще могат и предстои да се автоматизират. Роботиката е знание, което поне според мен, всяко дете трябва да притежава.

Трудно ли се прави стартъп на тази възраст? На вашите години много хора още не са ориентирани, а вие вече сте си наложили една пътека за развитие, което е похвално.

Не бих казал, че е трудно. Поне за нас не беше. Просто изисква много време и отдаденост. Но ако на човек му е приятно – няма как да му е трудно, защото всичко ще се случи с лекота. Всяка следваща задача може да бъде ново предизвикателство – нещо, с което не си се занимавал досега. Но ако си решил да го направиш и имаш визията и целта в главата си, то тогава целият процес ще е нещо приятно, което така или иначе трябва да се случи.

Предполагам е важно човек да има и добри съмишленици?

О, да. Те са много важни и смятам, че ние имаме изключителен късмет да се запознаем, да направим добри приятелства и да се превърнем в завършен екип.

А и ето, че имате хора, специално ориентирани към бизнес частта, тъй като това явно за почти всеки стартъп е най-сложния елемент.

Точно затова сме и нещо като два екипа. Гледаме да си помагаме взаимно, но тези, занимаващи се с бизнес частта, са много по-специализирани и организирани в тази насока. Докато аз и Рангел Плачков по-скоро отговаряме за product development-а.

Какво предстои за EduBots, освен втория прототип на Tripio, който предстои да изкарате?

Силно се надяваме в близко бъдеще да излезе вторият робот и да има интерес – децата да си го поръчват. А при добро протичане на този турнир, би трябвало да се изгради една общност на хора, занимаващи се с това, а ние да им помогнем като ги срещнем. Тези, които се занимават с това да обменят своите идеи, да състезават роботите си. Искаме да създадем community, което да помага на роботиката – хора да разработват техни си роботи, да решават проблеми и т.н. Това за нас би било голямо постижение, а със сигурност с нашите роботи бихме искали да излезем и извън България, и да продаваме и в ЕС.

Предстои ви 12-ти клас. Обмисляли ли сте дали ви се остава в България или пък с роботите, и вие да излезете извън рамките на България и да продължите образованието си в чужбина?

Доколкото знам, всеки от нас обмисля вариант за чужбина. Хубаво е да имаме изградена идея къде ще кандидатстваме и да проучим добре, но все още нищо не е официално и още вратите са отворени. Съдейки по разговорите ни помежду ни, все пак, всеки от нас планира извънграничен вариант.

Да се върнем на 13.09.2020 г. и BattleBot Tournament. Всъщност, всеки участник носи собствен робот и участва?

Не е задължително всички да носят роботи. Ние се надяваме и да има хора без роботи, които просто да дойдат и да видят нашите и тези на другите, да се запознаят малко или много с културата на роботиката. Според мен, за тях ще е интересно да видят какво съществува, а също така, на това събитие, ако някой не е обмислял да се занимава с роботика, то преспокойно може да открие своето хоби и бъдещо поприще.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author