19 април, 2024

Стартира подготовката на тринадесетото издание на международния форум “Large-Scale Scientific Computations 2021”, организиран от секция “Научни пресмятания” на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, като за първи път събитието ще бъде придружено и с конкурс за най-добри статии в две категории – научни пресмятания и суперкомпютърни приложения в среда на големи данни. Конкурсът се организира в партньорство и с финансовата подкрепа на Hewlett Packard Enterprise и ще се проведе от 7 до 11 юни 2021 г. в Созопол.

Hewlett Packard Enterprise подкрепя научни проекти в областта на високопроизводителните изчисления и ще награди победителите в престижното състезание в рамките на Международната конференция за научни изчисления в среда на големи данни, с две награди на обща стойност 3000 евро.

Призовете са за най-добрите статии в категориите:
1) абстракции, методология, теоретични изследвания, сходимост, устойчивост и анализ на грешката
2) високопроизводителни изчисления, скалируемост и енергийна ефективност, алгоритми за намаляване на комуникациите, реализация на иновативни приложения върху суперкомпютри с най-съвременна архитектура.

„Конкурсът е първи в дългогодишната история на конференциите LSSC и се осъществява съвместно с партньорите ни от Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium“, споделя проф. Светозар Маргенов, организатор на LSSC. „С голяма отговорност ще работим за реализацията на тази вдъхновяваща инициатива. За нас, партньорството с HPE е дългосрочен проект с голям потенциал за подкрепа на научната общност в България в такива приоритетни области като научни пресмятания и суперкомпютърни приложения в среда на големи данни“, допълва той.

Виждаме бъдещето неразривно интегриращо високопроизводителни изчисления, аналитичност на големи масиви данни, изкуствен интелект и екологична ефективност“, споделя Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium. „Продължаваме политиката си на обществена подкрепа за научни инициативи, фокусирани именно към изчисленията на големи масиви от данни. През октомври 2019 г. връчихме съвместно с ИИКТ-БАН призът HPC Computational Challenge Prize, а през май тази година участвахме в авторитетните награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. в направлението „Приложни изследвания и резултати в областта на суперкомпютърните приложения и анализ на големи данни“, допълва той.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author