19 април, 2024

От Apple Южна Корея предложиха решение на създалите се антитръстови съмнения към тях, като изплатят 100 милиарда корейски вона или 84 млн. долара за подкрепа на малкия бизнес, съобщиха от Korea Fair Trade Commission, които междувременно разследват корейския клон на компанията по обвинения в злоупотреба с доминантната си позиция на пазара. Твърдението е, че от Apple са принуждавали мобилните оператори да плащат за реклами и различни гаранционни ремонти.

На базата на това, от Apple се съгласиха да се справят с “нечестните” условия, като обсъдят различни начини за споделяне на разходите за реклама с телекомуникационните фирми, което ще намали бремето от мобилните доставчици.

От споделените 100 милиарда вона, Apple ще инвестира 40 милиарда за изграждането на център за подпомагане на научноизследователска и развойна дейност за малките производители в Корея, а други 25 милиарда за създаване на академия, която ще има за цел да предоставя образование на разработчиците. Освен това, още 25 милиарда ще отидат в предоставяне на отстъпки за потребителите от разходите им за ремонти по гаранциите, както и други различни преимущества.

Интересното в случая е, че корейският регулатор все още не е отсъдил дали според него Apple е в сериозно нарушение, но пък от компанията са готови за заплатят обещаната сума. Освен в Корея, Apple е преследвана от антитръстов натиск и в други страни, като през март последва глоба от френския регулатор, на стойност 1,1 милиарда евро. Причината за това е обвинението, че производителите на iPhone прилагат неконкурентно поведение със своята дистрибуционна и търговска мрежа. От компанията заявиха още тогава, че намерението им е да обжалват това решение.

На корейския пазар, Apple са с 18% дял от пазара за мобилни телефони, а челното място е заето от Samsung с 65%.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author