19 април, 2024

Свързваме потенциалното нарушаване на нашата дигитална неприкосновеност и загуба на лични данни с хора, стоящи в тъмна стая и пробиващи дадена защита, продаващи информация в dark web пространството, но явно не винаги това е случаят и явно нещата могат да се случват и на светло. Особено когато говорим за американските Secret Service, които са платили за продукта Locate X, позволяващ на агенцията да добива достъп до локационните данни от приложенията на потребителските устройства. Метод, който позволява на тайните служби да прескочат редовия път на изискване на заповед за получаване на тази информация.

Това стана ясно след излязъл материал в Motherboard/Vice. Още през март месец, Protocol, технологичният ръкав на POLITICO, излезе с информация, че няколко държавни агенции в САЩ са подписани договор със създателите на Locate X, Babel Street, веднага след излизането на платформата. Целта на Locate X е да проследява локацията на дадено устройство, като събира данни от неговите приложения.

Нито от Secret Service, нито от Babel Street са потвърдили на този етап, а самият източник е работещ в компанията производител и твърди, че такъв договор е бил осъществен. Ясно е и, че от US Customs and Border Protection също използват Locate X.

Други приложения също събират локационни данни, с цел подобряване на функционалността си, но много от тях продават информацията на търговци на данни или други компании, които я използват за техните собствени цели и продукти. Според The Wall Street Journal, администрацията на Тръмп също е клиент на подобен тип договорки, като поръчва данни от компанията Venntel, които използва за имиграционни и гранични цели, а друг клиент на компанията, събиращ информация за локацията на милиони е и I.R.S. По този начин тези агенции заобикалят нуждата от заповед за проследяване на устройство и получаване на данни за местоположението. Вместо това те директно поръчват тази информация от различни компании.

Линк към документа, свързващ Babel Street и Secret Service.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author