19 април, 2024

Преди COVID-19 под думата „пандемия“ повечето хора си представяхме всевъзможни сюжети, включващи края на цивилизацията. Нито един от тези сценарии обаче, не съдържаше присъствие на технологична конференция. Оказва се, че трудно могат да бъдат възпрени добрите идеи и иновативните подходи, дори в условията на настоящото световно предизвикателство.

Ето, че вече свикнахме с дигиталната форма, основен метод за работа, образование и провеждане на събития. Но както разбрахме от последното издание на Tech Talks – явно може да се комбинират иновативният подход и креативният поглед с културата на автокиното. Това на пръв поглед необичайно уравнение доведе и до спонтанно появилата се идея – Drive-in Conf.

Технологичната конференция се проведе под открито небе, с храна и напитки, пред голям екран и в кола. За всеки, който не е присъствал на подобно събитие – наистина впечатляващо изживяване, организирано от технологичната компанията ЕПАМ, двигател на конференциите Tech Talks, на територията на CinePark, алтернативна локация за кино и събития. Колкото до звука – той е достъпен до всеки един автомобил, стига да бъде нагласено радиото на правилната честота.

Tech Talks е събитие, стартирало като общност на служителите на ЕПАМ, но в последствие преминало отвъд тази рамка. Платформа за креативни идеи вариращи от хакатон на плажа до онлайн предизвикателства и много конференции.

В последните месеци пренесохме повечето дейности онлайн… до Drive-in Conf. А тази идея се появи съвсем спонтанно, докато подготвяхме последната ни онлайн front-end конференция. Както често се случва при нас, някой подхвърли идеята за автокино и половин час след това вече бяхме на конферентен разговор и обсъждаме детайлите около реализацията на Drive-in Conf!“ споделя Владимир Начев, Country Head на ЕПАМ .

Мария Жарова, Marketing Manager на ЕПАМ, споделя че с Tech Talks: Drive-in Conf., компанията е намерила формата, в която посетителите могат да се насладят на истинско кино преживяване от автомобилите си, а същевременно да бъде гарантирана тяхната безопасност.

Благодарение на нашите лектори, предложихме наистина качествено съдържание по иновативен начин. В ЕПАМ организираме и ежемесечни безплатни онлайн конференции в портала Community Z за споделяне на знание с различна насоченост. Предстоят ни  Design Z-Day, Mobile Z-Days, Agile Z-Day, DevOps & Cloud Z-Day. Интересното при тях е, че самата публика определя програмата с гласуване и в нея влизат само най-добрите професионалисти в глобален мащаб,” сподели Мария Жарова.

Конференцията Tech Talks съдържаше две лекции – “Immersive Media” и “Modern Event-Driven Systems”.

Drive-In Conf. прозвуча като много интересен формат и се радвам, че успях да стана част от първата подобна конференция в България,“ казва Самуил Алексов, Chief Software Engineer в ЕПАМ, представил лекцията Immersive Media.

От няколко години споделям опит от сферите на обогатената реалност и компютърната графика, защото вярвам, че имат потенциал за много по-различно и творческо взаимодействие между потребител и машина, докато технологиите стават все по-достъпни. Големият екран позволи да споделя няколко любопитни приложения и поднесе съдържанието по подобаващ начин,” продължи Самуил Алексов.

Темата Immersive Media е наистина интересна, защото както видяхме и от лекцията на Самуил, определено насочва към бъдещето на AR и VR изживяването. IM като похват, добива все по-голяма популярност, поради естеството му да създава мостове между реалния свят и виртуалната реалност. По време на демонстрацията в лекцията, за разлика от стандартния AR, в случая говорим за едно много по-различни ниво, тъй като Immersive Media придава повече възможност на самия потребител да участва във визуалното изживяване, а не единствено да го наблюдава. От тази гледна точка може да се определи, че това създава почва за разгръщане на креативността и продуктивността в различни сфери, например entertainment сектора. Цялата лекция на Самуил Алексов е налична в YouTube канала на EPAM Bulgaria. Освен теоретичното обяснение на Immersive Media, в нея могат да се видят и страхотни демота относно способностите на този похват, който не е просто правене на снимки и видео, а е създаване на карта на околната среда, която ни носи много повече информация и разбиране, като например за светлината, начина ѝ на падане, обектите в пространството и др.

Единият от методите това да се случи е наречен “Inside-out”. По този начин се позиционираме с два светлинни сензора в центъра на околната среда, които да покриват 360 градусова видимост в образувана сфера. Реално, това представлява същия механизъм, необходим за създаването на 360 градусова снимка. За показване на изображенията като текстура на сферата, за Javascript се използва three.js. Също може да се използва и aframe технологията, като Самуил Алексов обясни, че той специално винаги добавя React фреймуърк като комбинация на aframe. Друга необходима технология е React 360, която е по-близо до React Native, отколкото до React. Тя използва същата концепция за 360 градусови изображения, но в допълнение, React 360 може да се използва и за изграждането на VR и AR.

Самуил Алексов отбеляза интересен факт, говорещ много както за компанията, така и за целия софтуерен сектор. Според него, организацията и провеждането на тази конференция, показва колко бързо се адаптират представителите на технологичната индустрия като общност. И тази адаптивност е свързана с предизвикателството на сегашното време и новите условия, съпътстващи ежедневието.

Ивайло Пашов, Chief Software Engineer в ЕПАМ, който представи темата Modern Event-Driven Systems сподели радостта си от това, че отново е част от Tech Talks.

Този път беше много интересно, като заснехме видео от Бургас, тъй като с помощта на инициативата на EPAM Remote by Design, имам възможността да работя край морето през лятото,“ разказа ни Ивайло.

Темата Modern Event-Driven Systems, която Ивайло представи пред аудиторията е отражение на практически решения, които биват изграждани и внедрявани в текущите проекти в ЕПАМ и които помагат за елегантното адресиране на изискванията към все по-сложните съвременни софтуерни системи.

Event-Driven Systems са необходими, поради причината, че съвременните системни изисквания се променят постоянно и с големи темпове, а съвременният софтуер все по често бива интегриран в различните ентърпрайз решения.

За да оцелее и да е конкурентен, бизнесът постоянно трябва подкрепя иновациите, а в днешно време има много изисквания софтуерът да е на разположение за много страни и милиони потребители едновременно. Това е и причината, отбеляза Ивайло Пашов, да имаме нужда от Event-Driven Systems. Те са високо приложими в различни направления като Analytics, Machine Learning, IoT, Mobile, Interactive Web и др.

Когато говорим за Event-Driven Systems, най-често ще споменаваме Event-Driven Integration. Тази интеграция се случва между различните компоненти и дистрибутирани системи, като най-често под “event” се разбира нещо, което се е случило,” казва Пашов в своята лекция и дава пример с това, че “event” може да е кликване на мишката или дадено хардуерно прекъсване.

И в двата случая софтуерът разпознава и регистрира случилото се, а Event-Driven системата получава съответните данни чрез “съобщения“, които обменят информация за различните процеси.

Обменът се случва по два начина – без посредник и с посредник. Първият вариант е доста по-лесен, като при него имаме “Producer” и “Consumer”, които могат да се интегрират с TCP, UDP или Shared memory. В случаи на повече от един “Consumer” има UDP Multicast и Shared memory. При липсата на посредник латентността е много малка, което е добре, но и не всички протоколи са Cloud-native, поради специфичните изисквания за деплоймънт. Ивайло Пашов сподели, че при използването на посредник все пак, може да се постигне много повече.

Едни от най-популярните посредници в днешно време са RabbitMQ, ActiveMQ, NATS. В “облака” пък имаме и AWS SQS”.

Според Пашов “големият екран е прекрасна възможност да се проследят лесно и приятно архитектурите на този тип системи“. Видеото от лекцията Event-Driven Systems, също е налично в YouTube канала на EPAM Bulgaria.

Интересният формат на събитието определено вдъхна свежест в методите на провеждане на технологични събития и въобще на събития – сектор, който сериозно пострада от COVID-19. И каквото и да се случи оттук, то едно е ясно – с идеи като конкретната на ЕПАМ, то нещата наистина изглеждат светли.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,