24 април, 2024

“Дигиталните системи за плащане са фундаментално опасни, защото повечето не са изградени за да гарантират поверителност”, това твърди Ричард Столман в интервю за Cointelegraph. Според него, включително и Bitcoin, анонимизира отделните транзакции, но всички те са публични, и за трето лице с достатъчно информация не е трудно да разбере кой стои зад отделните портфейли. Това се е случвало не еднократно и на практика.

Друг недостатък на Bitcoin е, че се използва за избягване на данъци. Доста бизнеси нелегално скриват данъците си чрез криптовалутата и това се явява голям проблем.

“Правителствата имат нужда от пари за да направят живота на гражданите си по-добър”, обяснява Столман.

В отговор на изискванията на поверителност GNU разработва платежна система – GNU Taler, която е едновременно анонимна за купувача и предотвратява избягването на данъчно облагане от продавача.

“GNU Taler не е криптовалута, даже не е валута. Тя е система, при която купувачът заменя пари за Taler Токени, след което може да ги похарчи за стоки и услуги, анонимно. Продавачите от своя страна трябва да се легитимират пред Tаler Exchange за да обърнат Taler Токени във пари. Това предотвратява възможността за избягване на данъци”, се казва Столман в интервюто.

Интересен е фактът, че за краткото си съществуване новата система GNU Taler постигна важна цел. Преди няколко месеца европейската банкова система се заинтересува от поддържането на Taler плащания и успешно извърши тестово плащане чрез Taler Токени от една банка до друга. Кои банки са взели участие все още не е известно.

Предизвикателството пред новата система

При купуването на дигитални стоки чрез новата платформа, продавачите могат да изпращат информация през Taler без да научават кой стои зад покупката. Това обаче поставя сериозно предизвикателство, свързано с изпращането на стоките, което е затруднено. Необходима е система за анонимно получаване на пратки. По-конкретно трябва инфраструктура от пощенски кутии на различни места – пощенски офиси, магазини, търговски центрове, които не принадлежат на монополист (като Amazon, например), за да може всеки продавач да доставя до тях. Идеята купувачът просто да посочи конкретна кутия, а продавачът да достави продуктите там, без да научава адреса му.

Кой е Ричард Столман?

Д-р Ричард Столман е широко известен като активист в подкрепа на свободния софтуер. Неговите речи и работа са неразривно свързани с терминът “свобода”. В тази дума се крие и основната причина Столман да стартира проектът GNU, да основе Free Software Foundation (Фондация за свободен софтуер – бел. ред.) и да обяви лиценза известен като GNU General Public License, както и други проекти, свързани с промотирането на т.нар. свободен софтуер.

Концепцията за свободния софтуер се основава на основните свободи:

0) Да използваш програмата по всякакъв начин и за всякакви цели

1)  Да разглеждаш сорс кода на програмата и да я модифицираш както пожелаеш

2) Да копираш и разпространяваш копия на програмата когато пожелаеш

3) Да дистрибутираш копия с промени, които си направил, като даваш същите свободи на тези, които я ползват

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,