20 април, 2024

Университетът на Костюмираните Герои (The University of Costumed Heroes) е заглавието на новата анимация, създадена от Free Software Foundation. Видеото разказва историята на група супер герои, които стават жертва на софтуера със затворен код. В случая на прицел са продукти за онлайн обучение, създадени от частни компании, за които няма как да е сигурно какво точно прави техният код и по какъв начин третира данните на потребителите. Реално при такива продукти потребителят няма как да провери как точно се третира информацията, събрана за него, а може единствено да се довери на фирмата-разработчик.

За какво се разказва във видеото? Група супер герои работят в Университета на Костюмираните Герои. Техният шеф взема решение да бъде внедрена модерна система за дистанционно обучение, която позволи на университета да продължи своята дейност онлайн, НО …. именно този нов софтуер може да доведе до неговия упадък!

Това видео е втората анимация, която пуска Free Software Foundation (FSF), като този път филмчето е част от кампанията на фондацията срещу използването на софтуер със затворен код за дистанционно обучение.

“Трябва да преобърнем тренда да не обръщаме внимание на свободата на младите хора, които допълнително се засилва от опитите на корпорациите да генерират печалби от нуждата да се създаде възможност за дистанционно обучение”, се казва на сайта на фондацията. Свободният софтуер не само защитава свободата на нашите деца и внуци като позволява на хората да изучават сорс кода за злонамерени функционалности, но и налага важни ценности като автономност, споделяне, социална отговорност и колаборация.”

“Помогнете да дадем свободата на студентите”, е апелът на фондацията, която се бори за свобода на потребителите на софтуер и за тяхното право на избор по цел свят.

Видео кредит:
The University of Costumed Heroes by the Free Software Foundation
LENGTH: 02:33
PRODUCER & DIRECTOR: Brad Burkhart
STORY: Douglas J. Eboch
ANIMATOR: Zygis Luksas
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,