25 април, 2024

Учени от Университета в Джорджия създадоха сайт, който изчислява риска от заразяване с COVID-19 по време на събитие. Новата функционалност, която позволява да се пресметне риска от посещение на различни мероприятия, е дело на Джошуа Вайц, професор в училището по биологични науки и основател на програма по „Количествени биологични науки“ в Техническия университет в Джорджия, в сътрудничество с Клио Андрис, асистент професор в Училището по градско и регионално планиране. Партньори в проекта са още Департаментът за интерактивни изчисления към Техническия университет в Джорджия и изследователи от Лабораторията за приложна биоинформатика.

“Разработихме интерактивна карта за риска на локално ниво, която се основава на вероятността един или повече индивиди да имат Covid-19 при посещение на събития от различни мащаби“, казва Вайц. „Въпросът за риска от заразяване по време на събирания сега е още по-актуален”, допълва ученият, тъй като много бизнеси, спортни мероприятия, университети и други стартираха отново.

Интерактивното средство взема предвид широко разпространените пропуски в американските тестове за коронавирус, най-вече за разпространяването му чрез хора, които проявяват леки или никакви симптоми.

„Именно поради недостатъчното тестове и риска от излагане и заразяване, нашите изчисления осигуряват допълнителна подкрепа на продължаващата нужда от социална дистанция и предпазни мерки. Те са необходими дори при малки събития, имайки предвид големия брой нови случаи“, се казва в сайта, където е достъпна услугата.

Например, на събитие със 100 присъстващи в окръг Санта Клара, Калифорния, който е в сърцето на Силициевата долина, вероятността да се заразите е над 75%, а ако планирате да присъствате на събитие с 500 участници – тогава шансът да се заразите скача на над 99%.

Уебсайтът се актуализира ежедневно и включва данни от „Ню Йорк Таймс“ и Covidtracking.com (воден от журналиста Алексис Мадригал от The Atlantic). И в двете посочени бази данни се записват потвърдени случаи на коронавирус, които черпят основна информация от Отделите по обществено здраве в САЩ.

В използвания алгоритъм са заложени и инструментите за проследяване на вируса, разработени по-рано тази година от Вайц и колегите му от Техническия университет в Джорджия.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,