20 април, 2024

В по-ранен етап от пандемията писахме, че големи компании като Facebook, Twitter и Google работят по план за борба с дезинформирането на потребителите, свързано с COVID-19 информация. Ето, че сега именно Facebook и Twitter удариха на най-високо ниво, като блокираха видео, споделено в социалните канали на американския президент Доналд Тръмп.

Акаунтът на Тръмп в Twitter, @TeamTrump, свързан с кампанията му по преизбиране, бе “баннат” от публикуване на нови статуси. Това се случи, след като бе споделено видео, в което президентът заявява, че всички деца на практика имат имунитет срещу COVID-19.

“Те нямат проблем. Те просто нямат проблем. Вирусът няма никакво влияние върху тях и съм слушал доктори да казват, че децата имат имунитет,” казва Тръмп.

Същото видео бе публикувано и на стената на президентския Facebook профил, но както и в Twitter, бе блокирано. Ник Пасилио, говорител на Twitter заяви в своя профил, че публикацията на @TeamTrump е в нарушение с правилата на компанията за COVID-19 и изисква премахване, съответно на което пък се включи и говорител от кампанията на президента, твърдящ, че “Силициевата долина е пристрастна относно Доналд Тръмп и прилага правилата само в една посока”.

В последните години на неспирни туитове от страна на Доналд Тръмп, Twitter бe често обвиняван, че не предприема мерки срещу постовете на президента. Но в последните месеци, при затягането на политиките в компанията, президентският акаунт и други пъти е ставал “жертва”. Например, постът му във връзка с протестите срещу полицейското насилие в Минеаполис “when the looting starts, the shooting starts”, директно влезе в нарушение на правилата за подстрекаване към насилие.

От СЗО твърдо заявяват, че дори да не попадат в рисковата категория, децата и юношите могат да се заразят с вируса, както и всяка една друга възрастова група.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author