20 април, 2024

Антъни Левандовски e бивш инженер на Google и сериен предприемач, който беше в центъра на съдебно дело между Uber и Waymo. Той е осъден на 18 месеца за кражба на търговски тайни за автономни автомобили. Съдията на делото каза, че домашният арест ще „даде зелена светлина на всеки бъдещ брилянтен инженер да краде търговски тайни“.

По време на съдебното производство днес Левандовски също се съгласи да плати 756 499,22 долара за домашен арест на Waymo и глоба в размер на 95 000 долара.

Днес бележи края на три години и половина и началото на още един дълъг път напред. Благодарен съм на моето семейство и приятели за тяхната продължителна любов и подкрепа през този труден момент„, заяви Левандовски в изявление, предоставено от адвокатите му след присъдата.

Окръжният прокурор на САЩ препоръча 27-месечна присъда, като днес се аргументира в съда, че Левандовски е извършил престъплението заради его или алчност и че той е богат човек. Левандовски бе поискал глоба, 12 месеца задържане в дома и 200 часа обществено обслужване.

Не беше погрешно за него да вземе всички тези досиета и той заличава приноса на много, много други хора, които също са вложили кръвта, потта и сълзите си в този проект, който прави по-безопасен автомобил за самостоятелно управление„, прокурор Катрин Вавжиняк казва в заключителното си изявление. „Когато някой толкова блестящ като г-н Левандовски и съсредоточен върху мисията си да създаде самоуправляващи се автомобили, за да направи света по-безопасен и по-добър. И ако това по някакъв начин оправдава действията му, това не е наред„, допълни тя.

Waymo се съгласи с изявлението на Вавжиняк:

Кражбата на търговската тайна на автономните технологии на Антъни Левандовски е била изключително разрушителна и вредна за Waymo, представлява предателство и ефектите вероятно биха били още по-тежки, ако не бъдат открити„, заяви говорител на Waymo в имейл съобщение, добавяйки, че компанията подкрепя мнението на Вавжиняк, че тази кражба „изтрива приноса на мнозина“. Говорителят заяви, че решението на Алсуп „представлява победа за законите за търговската тайна, които насърчават развитието на авангардни технологии„.

Тагове: , , , , , , , ,