19 април, 2024

В официалния си блог, Microsoft съобщи за плановете си за придобиване на TikTok. Това се случва след като изпълнителният директор на компанията, Сатя Надела, се срещна с американския президент Доналд Тръмп, за да обсъдят детайлите по сигурността на видео платформата.

Очаква се финализирането на решението да се случи преди 15 септември, като от Microsoft споделят, че осъзнават важността на Тръмп за сделката. Като китайска компания TikTok попада в “черния списък” за САЩ, а Тръмп дори обмисляше да забрани използването на платформата в страната.

В Microsoft определят придобиването на TikTok като огромен плюс за икономиката на САЩ, но за да се осъществи, то преди това е необходимо да бъдат преминати различни процедури по установяването на това, доколко TikTok представлява риск за националната сигурност на Америка. При отсъствие на проблеми, придобиването на TikTok от страна на Microsoft ще означава, че компанията ще доставя услугата за американския пазар, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

От Microsoft заявяват и най-важното, относно най-сериозните поводи за съмнение. То е, че компанията ще гарантира, че всички лични данни на американските потребители на TikTok ще се прехвърлят в Съединените щати. Всички останали данни, съхранявани и архивирани на сървъри извън САЩ, ще бъдат изтривани след съответното прехвърляне.

По този начин компанията ще заличи съмненията, че китайското правителство се намесва в работата на платформата и използва информацията за свои цели.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author