24 април, 2024

Тази седмица ИТ екипът на Банка ДСК изпрати извънредна пуш нотификация, която получиха потребителите на приложението за мобилно банкиране с текст “Kole Poluchi li?”. ДСК много бързо реагираха с официално извинение на сайта им, което гласи:

Уважаеми клиенти,

Днес, 29.07.2020 г. в интервала 11:15 – 11:40 ч. част от клиентите на Банка ДСК, използващи мобилното приложение DSK Smart, са получили пуш нотификация с текст “Kole Poluchi li?”.

Полученото съобщение е изпратено по погрешка от разработчика на приложението и е с цел провеждане на вътрешни тестове на подготвяната нова версия на DSK Smart.

Уверяваме Ви, че не е засегната сигурността на мобилното банкиране и не е необходимо да предприемате каквито и да е действия.

Извиняваме се за причиненото неудобство и благодарим за разбирането.

Очаквайте до края на тази или началото на следващата седмица новата версия на DSK Smart, включваща тъмен режим на приложението и редица подобрения.

С уважение,
Екипът на Банка ДСК

Случаят се превърна в социален феномен в ИТ културата и за 48 часа се споделиха множество коментари, реклами и картинки в социалните мрежи. Специално внимание продължава да получава човекът, който стои зад псевдонима “Kole”. Потребители на Facebook групата DevBG споделиха коментари и бележки, които превръщат публичния код на сайта на банката в един малък форум от типа на Stack Overflow. Към екипа на Kole се появи и “victor”, който стана известен с дроплайните на гаджет опшъните в сайта, които просто е махнал. Разбира се, споделените коментарите може да не са реални, а да са добавени за забавление. Проверих на сайта и ги нямаше. Въпреки всичко хората в социалните мрежи се забавляват и го приемат положително.

Kole се превръща в нарицателно за успешния разработчик, който смело прави тестове в продукция. ДСК също не пропусна да разкрие чувството си за хумор и представиха кампания с анонимния разработчик. Въпреки всичко той ще остане “Крали Марко на дивелъпърите” и легендите за него ще продължат.

 

Материала подготви Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , , , , , , , ,