25 април, 2024

Стартираха процесите на сглобяване на термоядрения реактор на ITER – най-големият научен проект в света. Официално на 28 юли започна монтажът на най-голямата в света инсталация за синтез ITER. Локацията е Южна Франция, където ще бъде поставено началото на иновативна енергийна ера. Събитието бе обявено от френския президент Еманюел Макрон, който каза, че обединението на държавите в този проект е за доброто на всички ни, съобщават от BBC. В ITER са включени Европейският съюз, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ.

Ядреният синтез е бъдещ източник, който ще осигурява безвъглеродна, огромна, безопасна и икономична енергия. ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) е създаден да възпроизведе синтезната сила на Слънцето, която осигурява светлина и топлина и прави възможен живота на Земята. Оборудването ще произвежда около 500 мегавата топлинна мощност. Ако се работи непрекъснато и се свърже към електрическата мрежа, това би довело до около 200 мегавата електрическа енергия, достатъчна за около 200 000 домове. Индустриалната термоядрена инсталация ще бъде проектирана с малко по-голяма плазмена камера, за 10-15 пъти повече електрическа мощност. 2000-мегаватна термоядрена централа например би доставила електричество за 2 милиона домове.

В изграждането на съоръжението работи и българката Анна Енчева, която е възпитаник на Техническия университет в София. През 2015 г. за CNN инж. Енчева обясни повече за проекта, по който работи.

 

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,