19 април, 2024

Този въпрос DevStyleR попита своите читатели в анкета, а отговорът е достатъчно красноречив. Цели 90% са на мнението, че когато човек е притеснен, определено това може да повлияе негативно на представянето му, а останалите 10% смятат, че наличието на стрес не е от значение.

Нормално е всеки кандидат, насочващ се към локацията на интервюто да усеща известно ускоряване на пулса, тъй като иска да се представи по най-добрия възможен начин и явно, че почти всички са на мнението, че този дискомфорт може да се превърне в скрит враг при срещата с представителите на компанията. Но по-интересното е, че една малка част от гласувалите с “ДА” или “НЕ” на този въпрос, заемат позицията, че колкото и да е стресиран един кандидат, не би трябвало това да се отрази на разговорът с HR-ите.

Можем да приемем, че много зависи от позицията и компанията, защото в крайна сметка би следвало уменията на кандидата да са от значение. Разбира се, съществуват и специалисти, ходещи по интервюта за т.нар. сверяване на часовника. Те вероятно са свикнали със срещите с различни компании и при тях стресът е или много малък, или отсъства.

Припомняме и коментарите на специалистите, участвали в онлайн дискусията на DevStyleR “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси”. Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus сподели, че ако става въпрос за интервю с кандидат за нейния екип, то тя не се доверява на само едно впечатление и често се стига до повторно интервю. Този метод индикира факта, че в първото интервю, поради една или друга причина, самият кандидат може да не “блесне” с представянето си. Но въпреки притеснението и стресът, добре е, че в такива ситуации някои HR-и дават втори шанс. Това значи, че искат да разберат повече за самия човек, който пък при повторна среща вероятно ще се чувства по-комфортно.

От друга страна, Анита Станоева, HR Manager в Software AG споделя, че ако кандидатът е за Junior позиция и тепърва ще навлиза в софтуерния бранш, то едно интервю е напълно достатъчно и няма нужда да мъчиш човека с комплексни задачи и тестове. Според нея обаче, ако е за висока позиция като Team Lead или Senior, тогава може и да има нужда от повторно явяване на кандидата на интервю.

В крайна сметка, точно специалистите на по-високи позиции е по-малко вероятно да усетят явлението на стреса, защото са по-наясно с уменията си, представянето си и професионалната си характеристика.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author