20 април, 2024

Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO) се проведе дигитално между 20-ти и 26-ти юли, като донесе един златен и четири бронзови медала на българските участници. Всяка държава имаше петима свои представители, а освен това на състезанието бяха допуснати и гост участници от държави извън Европа.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11 – 12 клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. С радост съобщаваме, че всички представители на българския отбор получиха медали за своето достойно участие.

Съставът бе следния:

Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал
Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал
Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал
Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров – Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка,” поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-ото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но събитието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

От началото на EuPhO през 2017 г., до тазгодишното издание включително, физиците ни са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат – 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author