24 април, 2024

Изкуственият интелект определено води човечеството в различни иновативни и интересни посоки, като все по често се спекулира с постепенното изместване на човека от много различни дейности. Разбира се, един AI робот абсолютно може да замества хората в професии с повтарящи се действия, като например – касиер в магазин. Но може ли един AI да измести човек, занимаващ се с креативна дейност? Това разбираме от учените в Университета в Хелзинки, Финландия, които решават да направят експеримент и да проверят способен ли е един AI да бъде копирайтър?

За тази цел, те са разработили система, която приема човешките команди, спрямо продукта, който трябва да се рекламира. Задават се ключови думи, а оттам изкуственият интелект създава различни слогани, които да бъдат използвани за реклама. В конкретния пример, те са дали ключовото изречение “Хелзинки е красив град”, а изкуственият интелект е прибавил “See scenery. Travel together”, “Explore city. Wander together”, “For the people of the city of education” и “Create story. Roam freely”.

Учените смятат, че определено в близко време няма да има повод за тревоги на копирайтърите, но и също, че AI системата може да бъде използвана в креативния процес и брейнсторминга. Те установяват, че тя е способна да създава метафори, чрез специално разработен алгоритъм, но на този етап няма как да измести човешкия труд. Все пак, според тях, една такава AI система, може да ни помогне в изучаването на нашата собствена креативност.

Друг пример е със задаването на задачата да се генерира слоган за Университета на Хелзинки. В този случай примерите са: “For the students”, “For the research”, “The highest standard on teaching”, “Papers for an academic progression”, “Lead field. Research thoroughly”, както и “Science. It’s a master experience”. Последното определено е сполучливо и както виждаме от 6, 7 варианта, 1, 2 наистина могат да са добри. Не е ли така и с идеите при хората?

Със сигурност такъв тип системи имат голям потенциал и това, че технологията не спира да се разработва, може само да значи, че в даден момент AI ще може да се използва ако не изцяло, то поне за помощ в креативните задачи. Колкото до отговора на първоначалния въпрос – да! Един AI може да бъде копирайтър. Въпросът е доколко са капризни клиентите.

Тагове: , , , , , , , ,
Author