23 април, 2024

Бош Софтуер Иновейшънс е една от най-бързоразвиващите се компании. Вижте какво споделиха те за бъдещите си планове и участието им на форума Global Tech Summit.

Радостни сме, че компания от световен ранг като Bosch беше сред спонсорите на форума Global Tech Summit. Kое ви привлече да се включите?

Това което ни привлече във вашето събитие, беше възможността за едновременно достигане до много от представителите на Java общността, както и интересните лектори и сесии. За нас като продуктова компания, беше удоволствие да разкажем за проектите си и за това, с какво се занимава Бош Софтуер Иновейшънс  в сферата на IoT.  Също така, като посетители имахме повече от 60 служители от Бош Софтуер Иновейшънс, които присъстваха на събитието.

Лекторът от вашата компания д-р Павлин Добрев представи лекцията BOSCH IoT Suite – We Connect  Everything, по време на конференцията Java2Days, а също така се включихте и с щанд. На какво ниво са според вас българските програмисти. Имат ли интерес да се развиват и да научават за новите възможности, които предлага светът на технологиите?

Павлин Добрев: Благодаря за поканата и възможността да представя продуктите и технологиите по които работим в Бош Софтуер Иновейшънс на широката публика в България. Ние се преборихме и все по често наричат България Силициевата долина на Европа, или че София е новия Берлин, отчитайки навлизането на старт-ъп културата и у нас. Аз вече 20 години работя в компанията и съм и един от основателите на БАСКОМ – асоциацията на софтуерните компании в България. Когато я създавахме преди 16 години мечтаехме за индустрия, която ще генерира един милиард приходи. Още миналата година софтуерната индустрия мина милиард евро, а тази година е 2,298 милиона лева (2.4% от БВП) и благодарение на бързото развитие, се очаква да достигне 3% от БВП през 2020 (БАСКОМ Барометър 2017)

Българските специалисти са на световно ниво. Това показват и многократните инвестиции насочени към софтуерната индустрия, както и утвърждаването и като структуроопределящ отрасъл в България.

Д-р Павлин Добрев представи и темата Future Production With Industry 4.0, по време на конференцията с бизнес насоченост Technology4Business. Темата за дигитализация е изключително популярна в момента. Смятате ли обаче, че България е готова да се дигитализира. Каква е тенденцията в световен мащаб?

За съжаление България изостава от световната тенденция по отношение на дигитализацията. И това най-вече се дължи на желанието за бърза печалба, както и на мнението, че работната ръка е евтина и много често не се преценява коректно, че една „скъпа“ система за индустрията в дългосрочен план, се оказва много по-евтина.

В световен мащаб Бош внедрява дигитализацията както в своите заводи, така и предоставя своите услуги и оборудване, за дигитализация на производствени линия. Пример ОСРАМ.

Разкажете ни малко повече за дейностите си през отиващата си 2017г.

В световен мащаб Бош се утвърди като една от компаниите с най-голям бюджет за развойна дейност. Той се влага в перспективни технологии като изкуствен интелект (http://www.bosch-ai.com) и интернет на нещата (http://iot.bosch.com). Например, Бош е на първо място по брой патенти в областта на автономните автомобили, изпреварвайки почти двойно следващия в класацията.

Bosch e една от най-бързо развиващите се компании. Какво можем да очакваме от вас през 2018г. на местно ниво и в глобален мащаб. На конференциите присъстваха и ваши колеги от Германия. Какво е тяхното мнени за технологичното развитие на страната ни?

В момента на основната страница www.bosch.com е мнението на нашия CEO д-р Волфганг Денер, който нарича България Силициевата долина на Източна Европа. Той обръща внимание, че много преди други държави, университетите в страната преподават компютърния език Java. Той е от изключителна важност за сферата на интернет на нещата (IoT). Не е изненадващо, че през 2015 година, концерна Бош придобива ProSyst Software GmbH, включително и екипа ѝ в България – Просист Лабс ЕООД, водещ международен доставчик на софтуер за интернет на нещата (IoT). Продуктите на компанията предлагат връзка между устройства и домашни електроуреди в умните домове, свързаната индустрия и мобилността.

Цел на Бош, която многократно е обявявана е до 2020 г. всички продукти на Бош да бъдат свързани в интернет.

А по отношение на София, Бош Софтуер Иновейшънс скоро ще се премести в Полиграфия Офис Център. Днес повече от 130 служителя работят в Бош Софтуер Иновейшънс в София. Голяма част от тях се развиват в сферата на IoT вече близо 20 години. Бош Софтуер Иновейшънс разполага с програмисти, както и с екипи за разработка на софтуерна документация, технически обучения, специалисти по поддръжка, както и с център за тестване на IoT продукти. С преместването си в нов офис,  Бош Софтуер Иновейшънс увеличава значително персонала си в България.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар