23 април, 2024

EIT Food Innovation Prizes е състезание за стартъпи в агро-хранителната верига в Южна и Източна Европа. Предстои българският финал на конкурса, който ще се проведе онлайн на 24 юли от 14:00 до 16:00 часа в платформата eventbrite. Тогава ще се присъдят наградите на най-добрите предприемащи и стартиращи компании, разработващи иновативни продукти и услуги, способни да трансформират хранителната система.

Журито трябва да избере трите най-иновативни и многообещаващи стартъпи, които ще получат финансово възнаграждение съответно от 5000, 3000 и 1000 евро. Но освен това, гледащите онлайн събитието ще имат възможността да гласуват за своя собствен любим стартъп и по този начин ще му помогнат да спечели Награда на публиката в размер на 2000 евро. Общият брой на финалистите е съставен от 8 стартъпа, които са кандидатствали в периода 10 март – 24 май, по време на проведения конкурс от Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub Bulgaria. Финалистите са: Atlas Agro Science, Zero Wave, Bio Stopanstvo Lopyanko Ltd., Suprima, ETHEROPOLIS, AgroRegal – CAT, Gordost Na Fermera и Unmanned Systems Bulgaria.

Тричленното жури ще оцени и класира участващите спрямо критериите на Европейския институт за иновации и технологии в храните. Техните имена са: Милен Иванов – Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute, Роси Митова – основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента е коуч на млади стартъпи. Тя е включена в списъка на Forbes Europe 30 под 30 за социално предприемачество и на Forbes 30 под 30 в България. Третият член на журито е доц. д-р Величка Гочева – университетски преподавател в катедра “Биотехнология” и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Състезанието ще завърши с Grand Final, по време на който носителите на 1-ва награда от всички 17 държави ще се състезават за три основни награди: 10 000 евро, 15 000 евро и 25 000 евро.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author