20 април, 2024

В плановете на Бош за следващото десетилетие са въвеждането на изкуствен интелект и блокчейн технологии в цялата гама Бош продукти. И докато компютърът с изкуствен интелект е все още на ниво прототип, пилотният проект с блокчейн е вече реализиран.

На откриването на годишната конференция Bosch ConnectedWorld 2017 Волкмар Денер (председател на борда на директорите на Бош) посочи технологиите, които ще отворят нови бизнес сфери за Bosch. Освен изкуствения интелект и облачните технологии, той наблегна на употребата на блокчейн технологията в IoT.

Позната предимно заради употребата си при цифровите валути като Биткoйн, тя позволява на потребителите да обменят сигурно данни онлайн без да се ангажира трета страна. Една блок верига е децентрализирана база данни (digital logbook), която разпространява информацията, въведена в нея на хиляди компютри. Това прави невъзможно фалшифицирането на данните и потребителите са по-малко зависими от един единствен изчислителен център.

Денър показа на живо демонстрация на приложение, направено в сътрудничество с германския сертифициращ орган TÜV Rheinland. Този проект обещава да сложи край на широко разпространената практика на измами с т.н. пренавити километражи на колите втора ръка. Само в Германия манипулираните километражи в автомобилите причиняват щети за около шест милиарда евро.

Приложението, създадено от Бош, трябва да се бори с тази измамна практика, като разпространява криптираните данни, извлечени от автомобила в много компютри. Свързаните автомобили, използващи тази Бош технология, редовно изпращат своите показания на километража на тези компютри през конектор. С приложението за смартфони купувачите на коли могат да проверяват действителният пробег, записан в системите на Бош, по всяко време и да го сравняват с дисплея на автомобила. А, ако искат да продадат колата си, собствениците могат да издадат сертификат, който удостоверява точността на пробега на автомобила. Също така е възможно този сертификат да бъде споделен през интернет, например на онлайн платформа за продажба на автомобили.

Денър призова софтуерната общност да инвестира усилията си в разработването на приложения, базирани на тази технология. Както той обясни, тя има потенциала да предотврати монополизирането на света на IoT по подобие на монополизирането на интернет от големите интернет доставчици като Google и Amazon.

Тагове: , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар