25 април, 2024

Добри новини за българското и европейското образование. Инициативата EUt+ е избрана от Европейската комисия, което е от голямо значение за партньорството между осемте членове на съюза EUt+. Сам по себе си той представлява Европейски технологичен университет, като една от целите му е да се създаде нов тип институция на конфедеративна основа.

Осемте членки на съюза EUt+ са Технически университет – София, Кипърски технологичен университет, Технологичен университет Троа, Висше училище Дармщат, Университет за приложни науки, Технологичен университет Дъблин, Технически университет Рига, Технически университет Клуж-Напока, Политехнически университет Картахена.

Европейските университети са транснационални съюзи, които ще станат университети на утрешния ден чрез насърчаване на европейските ценности, идентичност и най-вече революция в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование. ТУ София получи поканата си на 26-ти февруари 2020 г., а цялостно, EUt+ цели да изгради европейско образователно пространство.

Партньорството, освен между 8-те университета е и между 8-те кампуса, с общо 100 000 студенти, а всичко това води до 1 диплома и 1 университет – EUt+.

EUt+ има за цел да гарантира, че всеки студент ще се чувства като у дома си във всички кампуси на съюза и може свободно да се придвижва от една страна в друга. Технологиите ще позволяват първо запознаване с мултикултурната среда, за да може да се преодолеят психологическите, икономическите и физическите бариери от всеки един студент.

Повече информация за EUt+ и участието на ТУ София можете да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , ,
Author