20 април, 2024

За първи път Google официално позволи на потребителите си да разглеждат приложения, книги или филми извън техните собствени страни. Промяната касае Европа, където потребителите вече могат да преглеждат съдържание в Google Play от целия регион на ЕИП. Въпреки това, ясно се посочва, че няма да им бъде позволено да изтеглят приложения, игри или съдържание, които не са достъпни в тяхната страна.

По принцип Google ограничава наличието на приложения и друго съдържание в Google Play по местоположение. За да заобиколят тези гео-ограничения на съдържанието на Google Play Store, потребителите са изпробвали различни методи като VPN услуги или дори модифицирани версии на Google Play Store. Но обикновено тези усилия дават само частичен успех, тъй като ограниченията са контролирани от сървър.

Как потребителите могат да браузват съдържание на други страни от ЕИП?

За да разгледат съдържание от друга държава, потребителите трябва да отворят Play Store в браузърите на своите телефони, да излязат от профилите си в Google и да отидат в долната част на страницата, където могат да намерят селектора за местоположение.

Той е интерактивен, само ако сте в някоя от страните, част от ЕС / ЕИП (включително Великобритания до края на преходния период). Ако сте от който и да е друг регион, можете да разглеждате магазина за други страни, като редактирате параметъра за заявка „gl“ в URL адреса. Например, ако сте в САЩ и искате да разгледате съдържанието на Google Play Store от Италия, променете URL адреса от play.google.com/store?gl=US на play.google.com/store?gl=IT,. Можете дори да промените местоположението в която и да е страна, като използвате двубуквения си Alpha-2 код в URL адреса.

За момента няма официално съобщение по темата и е трудно да се установи какво е накарало Google да вземе това решение. Може да се приеме като начин да се омилостивят потребителите на Google в Европейския съюз. Технологичният гигант отдавна е под строгия скенер на ЕС и дори бяха глобени сериозно за няколко нарушения на антитръстовите правила, включително глоба в размер на 5 милиарда долара за предварително инсталиране на браузъра Google Search Chrome на устройства с Android на производители на смартфони.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,