23 април, 2024

Apple представи “preview” на новата iOS 14. В нея са включени редица промени в интерфейса, предоставящи нови възможности за по-бърза комуникация и по-добро използване на екрана. Към новостите се добавят и още елементи, свързани с поверителността (Privacy) на потребителите, както нови възможности, свързани с IoT и т.нар. смарт технологии. 

Вижте някои от най-интересните промени:

Преработени уиджети (widgets)

Те са преработени така, че бъдат по-красиви и богати на данни и да осигурят още повече полезност. Може да сложите до 10 уиджета един върху друг и прекарвайки пръст през тях, да ги ползвате, за да извлечете максимума от пространството на вашия екран.

Библиотека с приложения

Това е ново пространство на началния екран, което автоматично организира всички ваши приложения в един прост, лесен за навигиране изглед.

Всички приложения се сортират автоматично в категории, които се преподреждат в зависимост от честотата на  използването на приложението.

Библиотеката на приложения предлага приложения, които вероятно ще търсите въз основа на използваните до момента като време, местоположение или активност.

 

Телефонни обаждания

Когато имате телефонно обаждане, то се появява като банер, вместо да заеме целия екран, така че няма да загубите от екрана това, какво правите в момента. Ако плъзнете нагоре върху банера, ще го откажете или надолу, за да получите достъп до разширените функции на телефона. Ако го докоснете, ще отговорите на обаждането.

Мемоджи (Memoji)

Персонализирайте своите мемоджи стикери с 10 нови прически, покажете своето хоби или професия с 18 нови стила на шапки. Три нови стикера на мемоджи ви позволяват да изпратите прегръдка, удар с юмрук или дори да се изчервите.

Карти

Нови карти са налични в повече страни, включително Канада, Ирландия и Великобритания. Те  предлагат повече детайли за пътища, сгради, паркове, пристанища, плажове, летища и други. Получавате и по-точно местоположение и ориентация, когато сте в градски райони с лоши GPS сигнали. Картите позволяват да знаете кога наближавате камери за скорост. Добавени са индикации и за места за зареждане на електромобили, както велоалеи за колоездачите.

Превод на текст

Всички езици имат включени клавиатури за превод на текст, така че не е необходимо да изтегляте клавиатури отделно или ръчно да превключвате между тях.

Safari

Лесно превеждате цели уеб страници в Safari, който също така надеждно следи запазените ви пароли, като автоматично следи за такива, които може да са участвали в нарушаване на данни.

Също Safari предупреждава ако въведената парола не е достатъчно сигурна.

Добавена е и справката “Privacy Report”, която дава информация за това как различните уеб сайтове третират вашите данни.

Ключове за кола

Просто докоснете дръжката на вратата, за да отключите колата си с NFC. Можете да стартирате автомобила си, като поставите вашия iPhone на четец или безжично зарядно вътре в колата. Добавянето на ключове за автомобил в Wallet дава много повече възможности в сравнение с физическите ключове. Споделянето на ключове с приятели или семейство е лесно и става с само с изпращане на съобщение.

Информация за поверителност в App Store

Нов раздел на всяка страница с продукти в App Store ви помага да видите обобщение на практиките за поверителност на приложението, преди да го изтеглите. Сега разработчиците са длъжни да получат вашето разрешение, преди да ви проследят. Може да видите за кои приложения сте дали разрешение за проследяване в раздела “Settings” и можете да промените предпочитанията си.

Нова настройка ви позволява да споделите приблизителното си местоположение, а не точното. Можете да изберете да споделяте само избрани елементи, при поискване на  достъп до вашите снимки, или можете да дадете достъп до цялата си библиотека.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,