20 април, 2024

На този въпрос отговориха специалистите от софтуерния бранш, по време на провелата се онлайн дискусия на DevStyleR “How to keep software developers happy”. COVID-19 принуди всички компании да преминат на Home office модел и за повечето това се оказа не лоша формула, тъй като се установи, че служителите успяват да поддържат работоспособност и от домашната атмосфера. Но можем ли да очакваме популяризиране на дистанционната работа и по-голямото използване на гъвкаво работно време? Ето какво отговориха гостите на дискусията.

Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision сподели от свой опит, че една от компаниите, с които работи, е провела допитване до своите служители и се оказва, че между 80% и 87% от участвалите предпочитат да останат по домовете си и да се възползват от гъвкави часове. Като отговор на това желание, в момента компанията усилено подготвя виртуални офиси и дори след края на пандемията, служителите ще могат да работят повечето дни от вкъщи, отколкото от офиса. Илиева спомена също, че от въпросното допитване, хората масово са споделяли, че от вкъщи успяват да са по-продуктивни, отколкото от офиса. “Повечето хора просто са щастливи от възможността да бъдат по домовете си,” завърши тя.

С коментар се включи и Станко Методиев, CTO на DevriX, който заяви, че може да изброи много позитиви от Home Office модела на работа.

В началото на DevriX, всички в компанията работехме дистанционно. Прекарваш повече време със семейството си, да. Нямаш офис средата, не губиш излишно време в разговори с колеги. Но все пак, трябва да си подготвен за това. Разбира се, звучи добре да работиш от дома си – първата седмица, месец – всичко е точно. Но е лесно да се допуснат грешки. Например, да работиш по пижама. От мой опит мога да споделя, че прекарваш целия ден на лаптопа си. Свършваш работа и ето, че пак си на лаптопа си – гледаш филм и т.н. Установих за себе си в един момент, че прекарвам по 15-16 часа в денонощието пред компютър. Затова е важно как разпределяш времето си,” сподели Станко Методиев.

Той завърши с това, че напълно разбира защо Home Office моделът изглежда много примамлив, а също, че така или иначе много компании са започнали да се насочват към такъв, но COVID-19 е принудил рязкото стартиране на този процес.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author