26 април, 2024

Хакер твърди, че е разбил задните сървъри, принадлежащи на американска фирма за киберсигурност, и е откраднал информация. Хакерът казва, че откраднатите данни включват повече от 8 200 бази данни, съдържащи информацията за милиарди потребители, изтекли от други компании по време на минали нарушения на сигурността.

Базите данни са събрани в DataViper, услуга за мониторинг на течове на данни, управлявана от Вини Троя, изследовател по сигурността в Night Lion Security, американска фирма за киберсигурност.

Услуга за мониторинг на изтичане на данни е често срещан вид услуга, предлагана от фирми за киберсигурност. Охранителните компании сканират тъмната мрежа, хакерски форуми, поставят сайтове и други места, за да събират информация за компании, чиито данни са изтекли онлайн.

Те компилират “хакнати бази данни” в частни пакети, за да позволят на клиентите да търсят данните и да наблюдават кога идентификационните данни на служителите изтичат онлайн, когато самите компании търпят нарушение на сигурността.  Хакерът също така публикува пълния списък с 8,225 бази данни, които Троя успя да индексира в услугата DataViper, списък на 482 файлове JSON за сваляне, съдържащи мостри от данните, за които твърдят, че са откраднати от сървърите на DataViper, и доказателство, че имат достъп до Back-End на DataViper. Освен това хакерът също публикува реклами на dark уеб сайт на Empire, където пусна за продажба 50 от най-големите бази данни.

Тагове: , , , , , , , , , ,