20 април, 2024

Как да процедира един разработчик, когато попадне на кръстопът? Нека си представим, че е доволен от работата и се чувства добре на позицията си, но някой път в него се появява онова чувство на скука и рутина, и изпитва желание за някакъв вид предизвикателство. Прочетете мнението на специалистите, участвали в онлайн дискусията на DevStyleR „How to keep software developers happy„.

Станко Методиев, CTO на DevriX е на мнението, че в такива случаи разработчикът трябва да е максимално откровен и да се обърне към мениджмънта на компанията. Възможно е да има нужда от почивка или пък, например, от нов проект или различни работни часове.

Ако си доволен от работата и от екипа по принцип, то най-вероятно имаш нужда просто от някакво време, в което да преосмислиш нещата. Но най-важното е да говориш със своя директен мениджър и с негова помощ да се намери правилния изход от тази ситуация, това усещане. Не виждам причина това да е повод за смяна на компанията,” споделя Станко Методиев.

Коментар по въпроса има и Силвия Куманова, C-level Business Transformation Consultant/Stress scientist в Somenso, според която би било добре разработчикът да намери някакво хоби или нещо, което да го поддържа и задоволява извън работата.

Разбира се, трябва да се говори с мениджъра, но е добре да се разграничи работата и личния живот. Моят съвет е наистина да се намери някакво полезно занимание извън работа, което да действа разведряващо, така че разработчикът да може да “изключи” от работата,” споделя Силвия Куманова.

Яна Илиева, Recruitment & Project Manager в H-Vision, съветва разработчиците, изпаднали в такава ситуация, да се опитат да разберат за себе си какво искат и от какво имат нужда. За тази цел те могат да разговарят с приятели, с други разработчици, да се посъветват.

Няма нищо лошо да сте отворени и да разгледате и други опции, други компании. Да проверите при тях какво се случва и как се движат нещата. Но не трябва да бързате и да взимате решение за напускане, защото в крайна сметка ви харесва компанията, в която се намирате. Такъв избор трябва да се направи след сериозно обмисляне,” сподели тя.

Исках да кажа нещо подобно. Ако искате да се предизвиквате и да учите нови технологии, определено трябва да поемете към промяната,” сподели Добромир Цольов, CEO на Strings IT Recruitment. “Но зависи и къде се намирате. Ако работите в страна, която сериозно е засегната от настоящата криза, то определено трябва да се замислите дали сега е правилният момент за драстична промяна в кариерата. От друга страна – ако сте в България – винаги можете да си намерите нова работа,” завърши Добромир Цольов.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author