16 април, 2024

ЧАСТ 1

Вече ви запознахме с Александър Захариев – финансов анализатор и консултант, който прекосявайки икономическите науки на модерния свят, попада на алтернатива, ясно очертаваща пътеката към бъдещето. Блокчейн технологиите и криптовалутите – двете карти, които изглежда все по-лесно ще започнем да внедряваме в тестето на ежедневните световни разплащателни процеси. Каква е ролята му в прехода между иновация и стандарт, ще разберем от самия него.

Да поговорим за теб. Беше в Израел преди не много отдавна. Какво прави там и въобще – разкажи ми за твоите проекти.

Бях там, за да участвам в Tel Aviv Blockchain week. Това бе една седмица, пълна със събития на тема блокчейн технологии. Най-важното за мен бе събитието Ethereum Summit Tel Aviv, където за първи път имах възможността на покажа един проект, по който работя в последните няколко месеца – децентрализираната лотария, която споменахме по-горе.

Какво представлява тя?

FairSpin e децентрализираната лотария и е програма (dApp) или умен договор, който е качен върху блокчейна на Ethereum. Лотарията позволява на хора, които имат интерес да участват, да депозират криптовалута Ethereum и след като изтече определен период, умният договор изтегля печелившите хора. В случая лотарията е конфигурирана да раздава печалби на три адреса, т.е. ако са участвали 100 човека – трима от тях събират печалбите. Играта е в ранен етап и все още я разработвам. Очертават се много интересни неща. В развитие целя умният договор да разпределя печалбите по по-интересен начин и до повече хора. Също така има едно друго ключово нещо – на всеки десети залог, играта подарява на участниците non-fungible token (NFT) с лимитиран тираж.

Как функционира той?

Това е дигитална картинка, която сама по себе си е уникална и става притежание на човека, който я е спечелил. Тя не може да бъде копирана и позволява на хората да съберат още такива токени, които репрезентират хора от индустрията. Можем да си ги представим като бейзболни картички. Имат лимитиран тираж и колкото по-рано хората дойдат и играят играта, толкова по-голям шанс имат да спечелят най-лимитираните лица от индустрията. Ключовото тук е първо, че са лимитиран брой и второ – веднъж спечелил – токена си е твой. Можеш да го продадеш ако някой е готов да го купи. Функционира на принципа на криптовалутите – лесно се разменят, 24/7, и са върху блокчейн. Ако ти имаш един Ethereum и аз имам един – по никакъв начин не сме уникални. Докато в случая на non-fungible токените, всеки един генериран от умния договор, е уникален сам по себе си. Като цяло – визуално може по-добре да се разбере отколкото да се разкаже.

Source: http://fairspin.xyz/
Графика: Екран от лотарията

Едно от основните неща, които са необходими на човек, който иска да има интеракция с блокчейн е, че трябва да има портфейл, който да съхранява частните ключове. В случая, за да играеш играта, пак ти трябва такъв.

Цялата идея по играта е твоя?

Да. В началото работих с различни хора по проекта, но в даден момент не получих съответния ентусиазъм от тяхна страна и реших да взема нещата в свои ръце.

И всичко това го правиш извън работните си ангажименти?

Да. Работя през уикенди, всичко е с изцяло мои средства. Продължавам да действам в посоката, която съм решил да стигна. Дори наскоро получих и безвъзмездно финансиране, което реинвестирам 100%.

Как търсиш финансиране за своя стартъп?

Чрез различни venture капиталисти, акселератори и т.н. Има хора, които се интересуват от иновативни проекти в сферата, следователно им изпращам моето предложение с необходимите видео материали и презентации. Принципът е, че трябва да почукаш на много места, преди да се отвори вратата на правилното. За щастие, до този момент съм получавал много добра и ценна обратна връзка.

Значи, приключваш работа ежедневно и се насочваш към вкъщи, където се стараеш да работиш колкото се може по лотарията?

Имам и друго основно извънработно занимание.

Какво е то?

Поставил съм машини, от които човек може да си купи криптовалута във София, Варна и Пловдив. Предлагат се на този етап Bitcoin, Ethereum и Litecoin срещу левове. Работи се и по сайт, така че да е по-удобно за хората.

Как движиш този проект?

Изцяло самостоятелно и от време на време някои други хора ми помагат. Но точно с този проект съм преценил, че мога и сам. Другият, с лотарията – усещам, че имам необходимост от техническо лице, което да пише кода и да го развива, но не съм го намерил още.

Добре, обясни ми го като на възрастен човек. Вървя аз в мола и виждам такава машина…

Доста е интуитивна – отиваш при машината, избираш си криптовалута, която да купиш, избираш сума до която ще закупиш (под хиляда евро машината не изисква идентификация), показваш на машината своя QR код с публичния адрес за получаване и вкарваш банкнотите в машината. Като си готов – даваш ок и транзакцията е вече излъчена в блокчейна, така че копачите да я включат в следващия блок.
Като цяло, този механизъм със закупуването на криптовалута от машина е доста лесен начин и именно в това е предимството. Когато човек иска да си купи криптовалута от различна борса, тогава се започва един дълъг процес – който е минал по този път знае за какво говоря. Аз лично препоръчвам на хората, които не търгуват ежедневно, да не си причиняват тази мъка.

Регистрации, снимки на лични документи, очакване на одобрение, да. Окей, изваждам 20 лв. и си купувам фракция от Bitcoin. А мога ли да си купя цял? Освен, че ще прекарам известно време да вкарвам банкноти…

Машината има лимит от 10 000 лв., тъй като това е прагът на кешови плащания. Когато пуснем сайта, ще може и по банков път, където няма такъв лимит. Случвало се е и по телефона да приемам поръчки за големи суми, които обработваме по банков път.

Как хората се ориентират? Ако буквално се разхождаш в мола, където са позиционирани тези машини, как разпознаваш, че това е такава машина, с такава функция?

Има сайт, от който всеки може да провери къде най-близко до него има машина за закупуване на криптовалута – Coinatmradar.

А как се изтеглят парите след това?

Към ден днешен машините, които оперирам са еднопосочни, но по план ще ги сменя на двупосочни. За сега за по-големи суми поръчките за продажба се приемат по телефона и се изпълняват по банков път. Работим и с партньори, които имат физически офиси, където хората могат на място да купят или продадат крипто.
Генерално иначе има няколко алтернативи. Най-напред – можеш да намериш приятел, който да има желанието да закупи твоята криптовалута. Друг вариант е да ги продадеш на онлайн борса. Трети вариант е, използваш сайтове за p2p обмен.

Има ли определен брой Bitcoin-и?

Да. Точно това е ключовото. В протоколът е записано – 21 млн. Bitcoin-а. До момента вече са изкопани малко над 18 млн. Ако в съществуващата финансова система централните банки постоянно принтират пари, което изяжда нашите спестявания, то при Bitcoin-а е обратното. Математиката показва, че един вид цената ще се увеличава точно поради това, че стойността е фиксирана и дори броят им в обръщение константно намалява, защото хората си губят частните ключове. Мисля, че от 18 млн. до този момент, има около 2-3 млн. загубени Bitcoin-и.

Снимка: Sofia Crypto Meetup

А какво ще се случи, когато се закотвят нещата на 21 млн. Няма повече Bitcoin. Какво следва?

Истината е, че никой не знае какво точно ще се случи. Първо – има време до тогава. Очаква се, че след 100 години цената ще е по-висока, защото се сравнява със златото – ценно е и се търси, което провокира цената. А хората го пазят като средство за съхранение. Когато си купиш злато, не го харчиш напред-назад, а го слагаш в сейф, например. Същият value proposition има и Bitcoin, само че с една идея по-добре от златото, защото когато тръгнеш да напускаш границата при, да кажем репресивен режим – ще ти го вземат. Докато частния ключ няма как да ти го вземат.

А те няма как да знаят? Освен ако не сме в Китай, например, където на скоро имаше информация, че при преминаването от един регион в друг ти взимат телефона и сканират информацията, която той съдържа.

Аз все пак си мисля за философския аспект – за доброто на тази технология и нещата, които може да промени. Може и да е клише вече, но пак казвам – блокчейн ще направи това с финансите, което интернет направи с информацията. Смятам, че блокчейн ще отключи много заключена стойност. Недвижимото имущество, например. Сега ако искаш да го продадеш, трябва да е цялото. Не можеш да продадеш фракция от него. Не мога да ти предоставя 1/8-ма от апартамента си, но аз да продължа да живея в него. Докато когато можеш да качиш имота си в блокчейн и да го разбиеш на фракции и да продадеш част от него – ето, че ако има активен пазар за такива имоти, ние отключваме стойност. Това е пример за това, че нещо, за което няма достатъчно добър пазар в момента или няма достатъчно ликвидност, може да претърпи промени след време.
В момента има хора, които са изключени от финансовата система, а е много важно за развитието на една нация да е финансово приобщена. Все едно да нямаш вода или електричество, ако нямаш достъп до финасови услуги. Тази технология обещава, че ще реши този проблем. Друго, което ще реши са огромните такси, които хората плащат за международни преводи. От мой личен опит, мога да споделя, че банките таксуват международни преводи в порядъка на 30 до 100 долара, например. Това за една компания е нищо. Но ако имаш 100 такива преводи на ден? Да не говорим, че живеем във време, в което нещата се случват, както се казва, on demand. Да чакаш три дни за превод, не звучи логично. Точно тук стъпват тези технологии.
Също така технологията идва в помощ и на една друга категория хора. Това са хора, които работят извън страната си, за да подкрепят семейството си и изкарват точно, колкото да преживяват. Именно при тях един такъв финансов трансфер е безсмислено скъп. Движим се в тази посока…

Но ще отнеме още доста време, предполагам…

Вероятно. Но може и някой ден да се събудим изненадани. Тези неща се случват много бързо. Ние наблюдаваме отстрани някакъв естествен път, но изведнъж се оказва, че Facebook има 2 милиарда потребители – докато се усетим какво се е случило.

Всъщност, можеш ли да на кратко да обясниш как реално работи и се движи пазарът?

На принципа на търсене и предлагане. Така изглежда визуално пазара за биткойн – в червено в дясно на графиката са продавачите, а в зелено долу са купувачите. Те се срещат по средата – пазарната цена.

Снимка: cryptowat.ch

Какво е най-вълнуващото, което се случва в момента?

Случват се много неща, въпреки ранната фаза на развитие. Това например са децентрализираните финанси (Defi – от decentralized finance). В основата им стоят стабилни криптовалути (stablecoins), такива обезпечени с реални пари – евро, долари и такива обезпечени с криптовалута. Чрез тях се елиминира до голяма степен несигурността в цената на плаващите свободно криптовалути и се използва предимството им, че с тях можеш да боравиш нон-стоп – 24/7, при това инстантно. Това в сегашната финансова система не е възможно. В моя опит, извършвайки в последните пет години ежедневно международни преводи – един бърз доларов трансфер отнема средно ден-два и то, ако си платиш двойно за “експресен” превод. Ако ли не отнема около три дни. Подчертавам отново – при криптовалутите трансферът става мигновено и е на доста по-ниска цена.
При стабилните валути обезпечени с криптовалута механизмът е много интересен. Такава единица е стабилната криптовалута DAI, която се разработва от фондацията MakerDAO. DAI се разменя 1 към 1 за долар и може да бъде купен от борса или да се генерират по децентрализиран начин:
Представи си, че ти имаш 1 Ethereum. Цената му е сега е 200$. Утре може да е 250 или 150. Ти можеш да заключиш този Ethereum в умен договор като залог и ще получиш в замяна 100 DAI, които ще се равняват на 100 долара. DAI няма да си променят стойността. Така имаш 200% обезпечение за заем от 100 долара. Ако пожелаеш можеш да си върнеш този 1 етериум, ако върнеш 100 DAI и платиш малко лихва.
За запазването на стабилността на DAI се грижат различни механизми, които ще продадат част от твоя залог, ако стойността на обезпечението доближи 150%. Демек, ако пазарната цена на етериума, който си заложил падне под 150$, то част от залога ти бива моментално продаден с цел да се гарантира обезпечението на тази валута DAI. Ти можеш по всяко време да добавяш още обезпечение, за да не ти се ликвидира етериума, когато цената му започне да пада.
В случая на DAI всеки може да отиде и да си емитира колкото иска единици, стига да предостави залог, без да иска разрешение от някого.

Цялото това твое познание около криптовалутите и блокчейн технологии идва от любопитство. Реално, ти си финансов анализатор, но интересът ти е бил отключен в даден момент?

Да. Аз вече така или иначе познавам пазара и съм запознат с финансови инструменти и т.н., но в блокчейна няма научен – той се случва в момента и всички се учим поетапно и в движение.

Снимка с Anthony Pompliano

Говорихме, че е добре хората да се ориентират към блокчейн. Аз да кажем, нямам понятие, но съм чул от теб за блокчейн и искам да разбера повече – да се пренасоча. Какви са стъпките и откъде да започна? Академия ли записвам, трябва ли да съм ИТ специалист?

Идеята е следната. Ясно е, че да седнеш да четеш, ще ти отнеме време и ще ти писне. Най-добрият начин да влезеш в тази индустрия е – има много добър израз на английски – skin in the game. Когато дадеш нещо от себе си и жертваш нещо, тогава си много по-задълбочен в това, което правиш. Ако отделиш сега 200 лв. и си купиш Bitcoin с тези пари, ще се сблъскаш с половината проблеми, с които аз съм се сблъсквал до момента. Ето – имаш 200 лв. Откъде ще си го купиш? Какви са ти вариантите? Започваш да мислиш – имам ли приятел, който да помогне? Ако нямаш, започваш да четеш в интернет. Научаваш нови неща, но не е задължително те да ти харесат – продължаваш да четеш. Стигаш до борса. Какво представляват те и къде са, какво трябва да направя, за да си закупя криптовалута? Влизаш в сайта и се сблъскваш с нещо ново – трябва да си предоставиш личните данни, искат ти лична карта. Подхождаш със съмнение и си казваш – ще помисля за друг вариант. Да кажем, стигаш до машината, която аз правя и идват нови въпроси – какво представлява, какво ти иска като информация. В целия този процес и в желанието си да се сдобиеш с тази фракция Bitcoin, ти научаваш изключително много неща.
Купуваш си криптовалутата, следиш и цената, но виждаш и други валути. Започваш да се интересуваш от Ethereum и т.н. Но не е достатъчно само да четеш. Трябва да пробваш и да се опариш – да те хване късо съединение докато човъркаш в жичките.

А как мога да практикувам блокчейн професия, без да се изисква криптовалута? Как да се занимавам с блокчейн?

Ти малко или много ще преминеш през криптовалутата Ethereum, защото тя е бензина, с който се движи колата. Ако искаш да deploy-неш dApp върху Ethereum, ти трябва да платиш. Не е нещо безплатно – имаш ресурс, който ще изразходваш на блокчейна, за да можеш да си качиш програмата. Всяка транзакция, която извършваш с блокчейна, изисква Etherеum. Но има много приложения – въпросът е, че ти знаейки характеристиките на криптовалутата и нейните предимства, мозъкът ти започва да прави връзки къде можеш да приложиш блокчейн.
Ето проблем в сферата, в която работиш – как да монетизираш съдържание. Brave браузъра, например или SteamIt платформата – позволяват микроразплащане. Това значи, че за да прочета твоята статия, аз трябва да платя един цент. Това за мен е окей, но ако ме накараш да се subscribe-на за 10 долара за 10 години напред, за да чета новините – не. Аз искам на момента да прочета твоята статия, понеже е интересна и съм чул за нея.

Метода на разплащане е и сложен – трябва да попълниш доста информация…

Именно. С криптовалутата това става елементарно.

Хората ако сметнат, че трябва да прекарат 30 секунди за нещо – отказват се. Ако е за новина и им излиза “subscribe” прозорец, то много лесно ще намерят друг източник, който им предоставя новината без да иска регистрация. И важното е, че докато намерят другата новина, може и да прекарат повече време в Google, отколкото да се регистрират – но просто няма да го направят, защото се изискват повече усилия… Все пак, от целия разказ за блокчейн, аз забелязвам, че ти имаш доста чист интерес към технологията – “зарибен” си и истински се интересуваш. Не е просто проект…

Аз малко или много продавам цялото това нещо. Но няма да ти продам идеята за блокчейн и криптовалутите, защото само искам да направя печалба. Аз искам печалба – кой не иска? Но мен ме интересува истински и задълбочено. Виждам полза и виждам, че цялото това нещо е смислено.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author