20 април, 2024

Атанас Василев е млада надежда на програмирането в България. Родом от Смолян младият програмист печели много награди и се представя отлично на Националната олимпиада по информационни технологии. Как вижда своето бъдеще и какъв е проектът му ще разберете в следващите редове.

Атанас, благодаря, че се съгласи за това интервю. Поводът е твоето класиране на националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Разкажи ни малко за себе си. От къде си, как се насочи към ИТ сферата?

Аз съм от Смолян и в VIII-ми клас направих най-важната си стъпка – отидох да уча в профилирана гимназия, където се изучават математика и информатика. В началото си нямах идея за какво иде реч. Не знаех какво ще ми се случи и не разбирах нещата. В първия ми час ми дадоха неща на C/C++ и нямах идея какво се случва. След близо половин година започнах да навлизам и IX-ти клас не беше нищо особено. Просто каквото направихме в училище и аз го изпълнявах. Слушах учителя си и нищо не правех извънкласно. Това беше период, в който бях доста изплашен и не знаех накъде да тръгна.
Повратният момент беше в X-ти клас, когато видях, че няма как да продължи така и започнах извънкласно да се занимавам с програмиране. Технологията, с която започнах, беше C#. Тогава се записах и в академия. Тя беше по 4-5 часа всеки ден в продължение на две години. Мисля, че задобрях доста. С практиката се получаваше. Харесваше ми да пиша програми, а се чувстваш щастлив, когато направиш нещо, което да работи. Реших да направя нещо по-голямо. В края на XI-ти клас успях да направя стаж в софтуерна компания. Менторите ми бяха изключителни и отдадени хора, които ми обръщаха много внимание. От тях научих много концепции за менажиране на работата, как да си организираш задачите, какъв е цикълът на един софтуерен проект.

Какво представлява проектът ти? Какви технологии включва?

Моят проект представлява платформа, която цели да помогна на млади хора в сферата на програмирането. Може да се използва от академии, училища или университети, в които се преподава програмиране. Целта е автоматично да оценява задачите, които решават обучаващите се. Избрах Azure и диплойвам приложението си там. Трябва да се инсталират компилатори и да създадеш среда. Други технологии, които използвам, главно .NET стака, като използвам ASP.NET Core, версия 2. Все още не съм го мигрирал, а започнах проекта с тази версия. За Front-End използвам доста JavaScript.

Какви всъщност са задачите на Националната олимпиада по информационни технологии?

Първо трябва да си измислиш идея, с която да участваш. Общинският кръг е с идеен проект. След одобрение трябва да развиеш идеята си с код и да направиш работещо приложение. Ако те одобрят, отиваш на областен кръг, където вече си разработваш приложението и имаш 2-3 месеца за разработка. След като го разработиш трябва да изготвиш документация и да представиш проекта си пред комисията. Националният кръг е след това, представяш проекта си пред националната комисия. Освен проекта имаш и тест, който е с 20 теми за компютърни науки. Олимпиадата е в три направления: Интернет приложения, Приложни програми и Мултимедийни приложения. Аз избрах Интернет приложения.

Очакваше ли, че ще се справиш или беше изненада и за теб това класиране?

Честно казано очаквах, защото с този проект бях спечелил доста отличия. Проектът го разработих за един курс в академията. От тях беше оценен много високо. След това продължих да го разработвам. Представих го на Националния есенен турнир по информационни технологии “Джон Атанасов” и там беше изненадващо, че спечелих златен медал. Това ми даде много сили и увереност. След това представях проекта си на още два форума, където също се представих добре. От година и два месеца го разработвам. Стремя се да правя нещата качествено и продуктът се получава добър. Затова не бях изненадан. Просто съм положил много усилия.

Какви знания и умения се изискват да успееш да стигнеш до това ниво?

Знанията и уменията са много и не са само технологични. Трябва да имаш умение да се организираш. Първо трябва да имаш базови знания по програмиране. Да знаеш как работят масиви и цикли, дори по-сложни концепции като обектно-ориентирано програмиране, функционално програмиране, да знаеш как работят различни бази данни. Освен тези умения, които трябва да ги има всеки един програмист, трябва да знаеш и конкретна технология. Аз съм се насочил към .NET. Когато работиш в проект за олимпиада, ти не участваш само в коденето. Поемаш роли като Project Manager, освен това ти си и клиент. Иска се много креативност, защото всичко, което правиш, измисляш си го сам. Изисква се да си All-in-One.

Какво включваше подготовката ти за Националната олимпиада по информационни технологии?

Главно се подготвях сам, но и подкрепата на учителите също беше огромна.

На кого искаш да благодариш?

Първо, искам да благодаря на всички преподаватели, учители, лектори, които дават всичко от себе си, за да обучават млади таланти. Аз ценя много учителската професия. За мен това е много благородно дело, защото да предаваш знанията си въобще не е лесно. Много е трудно да обясниш на някого нещо за няколко минути и той да го разбере. Образованието е ключът към успеха и учителите са хората, които са много важна част от обществото. Също така искам да благодаря на всички мои приятели и на моето семейство, затова че са ми осигурили благоприятна среда за развитие и за безкрайната подкрепа, без която нямаше как да стигна до тук.

Какво смяташ за учиш след завършване на ППМГ “Васил Левски” в Смолян? Избрал ли си вече подходящи университети и специалности?

Избрал съм в сферата на софтуерното инженерство и смятам да кандидатствам в Софийския университет и в Пловдивския университет. Все още не съм решил в кой от двата.

Какво ще посъветваш всички, които вървят по твоя път?

Ще има много трудности и препятствия, които трябва да се научим да ги преодоляваме. В началото ще бъде много трудно. Поне при мен началото беше ужасно. Но всяко начало е трудно. Всички, които вървят по моя път да продължават да дават всичко от себе си и с много труд и усилия ще се получи. Трябва да се научим да вярваме в себе си!

Има ли успели хора от технологичния свят, на които се възхищаваш и би искал някой ден да бъдеш на тяхното ниво?

Определено, докато се обучавах имах ментори, които са от най-добрите хора в технологични свят. Винаги съм се възхищавал на техните умения. Винаги съм си казвал, че искам да бъда като тях и ще направя всичко по силите си да бъда като тях. Лекторите, от които съм научил най-много са Николай Костов и Ивайло Кенов. Освен че са изключително добри с технологиите, с които работят, умеят и да предават знания и да обучават млади хора като мен.

Как виждаш бъдещето след 10-20 години?

Надявам се да бъда много по-мъдър и да се развия кариерно. Мисля, че ще успея да се реализирам в ИТ сферата и да бъда сред най-добрите в България. Мечтая да бъде човек, който да дава силите си и да помага на хора, които са в моето положение в момента. Технологиите ще се развият много – изкуствен интелект, роботика и медицината мисля, че ще се развие доста. Важното е да останем хора и да запазим емоциите си и да запазим човешкото в себе си.

Тагове: , , , , , , ,