25 април, 2024

Високите заплати на заетите в ИТ сектора често са обект на коментар, но прекалено високи ли са и ако да – на какво се дължи това? Отговор на този въпрос дадоха HR специалистите, гости на онлайн дискусията на DevStyleR “(НЕ)удобните въпроси”.

Има един много прост икономически пример, който е, че търсенето определя предлагането,” отговори Анита Станоева, HR мениджър в Software AG. Според нея е напълно нормално, че недостига на кадри на пазара образува увеличение в стойността на заплатите. Въпросът тук e, отбеляза тя, че за това са отговорни компаниите, но не и хората.

Пазарът в България е малък и когато идват все повече външни фирми, те очакват необходимите като опит професионалисти. Всички искат да имат достатъчно senior служители, но това няма как да стане. Те са определен брой хора. Затова ние трябва да даваме повече шанс на по-младите специалисти, които да израстват в компаниите. Истината е, че за да привлечеш senior специалист в своята фирма, освен ако той не иска да работи точно в нея, или трябва да му предложиш нови и интересни технологии, или бомбастична заплата, казва още тя и допълни, че пазарът на кадри създава благоприятна ситуация за изкуствено увеличение на заплатите.

Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus се съгласи с г-жа Станоева с думите, че за последните години сме станали свидетели на това как определени роли се изкривяват.

Когато се появи голяма компания с голямо търсене или с по-специфично предлагане на технология, винаги се появява разклащане на пазара, което води до увеличаване на заплатите. Има огромни претенции от гледна точка на senior позициите, а точно тези специалисти са определен брой, но също така те идват с изисквания и с определена цена,” отбеляза Янкова.

Според нея, през годините са се появили много service компании и delivery центрове, и организации, които са инвестирали в голям брой junior служители с цел, да ги обучат в самата компания. Това е довело до пренасищане на капацитета на търсенето.

Едно е сигурно и това е, че заплатите са такива, каквито бизнесът е готов да даде,” завърши Зорница Янкова.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author