24 април, 2024

 

Виктор Ковалец е основател и изпълнителен директор на AcademiaOne, което е образователна академична компания, която помага на студенти и професионалисти да се запознаят с хора от техните сфери. Той организира събития в Лондон и сподели как се развива идеологията на създаването на събития. 

 

 

 

Може ли да ми кажеш колко събития организираш? На какви теми са?

По принцип организираме много събития. Обикновено правим по едно голямо събитие веднъж месечно и може би 2-3 малки събития за същия период. Фокусът на събитията ни е предимно към студенти, особено които са чуждестранни. По този начин представяме културата на града, в който следват. Базирани сме в Лондон. Повечето млади хора не разбират културата на Лондон. Така че събираме тези хора заедно, за да могат да направят приятели. Това е най-смисленият начин да правиш събития! По този начин ние правим събитията си.

Свързана ли са по някакъв начин с технологии и ИТ индустрия? Посещават ли ги програмисти или студенти по софтуерно инженерство, например?

Това е много добър въпрос! Лондон е място, където много хора се интересуват от технологии и разработка. И аз като предприемач срещам много хора, които се интересуват от образователни технологии или медицински технологии. Най-важният аспект на събитията е хората да общуват помежду си. Още по-добре се получава, когато споделят общ работен интерес. Защото със сигурност най-много са хората от сферата на технологиите и има доста, които са дошли да правят контакти между студенти, предприемачи и т.н.

Как работи нетуъркингът на тези събития? Просто се споделят контакти или се разменят съвети, защото когато се включат студенти, предприемачи, хора с опит, има резултати? Какви са резултатите, които наблюдаваш?

Със сигурност крайният резултат е да изградиш нов контакт. По начин нещата стават лични и нетуъркингът става все по-директен. Понякога има цяла група приятели, които идват заедно. Важното е да се чувстват отпуснати и могат да си говорят с другите. По принцип представяме бекграунда на хората, които искат да бъдат представени. Като организатор знам, че има хора, които са много срамежливи и ще се почувстват некомфортно, когато са център на внимание. Когато има разработчик в определена сфера и имаме предприемач в същата сфера, които се нуждае от програмист, ще ги запозная. Все пак, когато отивате на събитие, предполагате какви хора ще има на него. Очаква се да имате общ интерес. Поущряваме гостите да говорят помежду си, създаваме им приятелска среда и за хората, които организират събитие е важно да създадат тази среда. Моделът е първо си почиваш, хапваш и след това се отпускаш да си говориш с хората. Определено имаме много добри резултати по този модел.

Но настояваш ли хората да правят сами действие и да се запознават? Имаш ли съвет как да посещаваме събития по най-перфектния начин? Например, ако имаме дивелъпър или предприемач, който си търси съосновател?

Наблюдавал съм, че при някои хора има подход, който е много по-ефективен. Мисля, че да настояваме не е добър подход. Идеята е да бъде приятелско, да е удобно и готино. Познавам хората, които са постоянно усмихнати и позитивни. Това е интересен подход, защото когато някой е щастлив и прави контакт с очите и така предразполага хората да си говорят с него. Това прави разлика. Когато говориш с един човек, а след друг и после с друг. Това също е начин да се запознаеш с повече хора, което прави преживяването по-интересно. Мисля, че е важно да си отворен и приятелски настроен, но в същото време много добре да си организираш времето по време на събитието.

И изведнъж – всичко се затвори! Какво се случи със събитията? 

Определено е трудно. Опитваме се да организираме събития. Динамиката е друга. Например, правим Zoom срещи. Трудно е, защото влизаш в действие, но динамиката е друга. Динамиката да се движиш наоколо. Имаме стаи и други опции, но решенията за това не са перфектни. Хората отговарят на анкети, има различни пъзели и всеки представя себе си. Накрая всеки споделя начините за контакт в общия чат. Много по-лесно е да добавиш някого в LinkedIn. В голяма група от хора всички се включат и това е предимството на онлайн събитията, че се свързваме по-бързо и по-лесно с хората. Но няма да замени истинските срещи.

Срещаш ли интересни стартъпи в Лондон? Какви са трендовете там? 

Темите са финансови технологии, образователни технологии и медицина. Но все пак Лондон е финансов център, фокусът е върху финансовите технологии. Много е лесно да се направят партньорства. Комбинацията от университет и нова технология е много добро решение. Често се случват така стартъпите. Например, UCL е топ университет и те имат програма за стартъпи, която те свързва с други стартъпи. Когато си част от тази общност, това е възможност да разбереш новите технологии. В момента е много интересно да следиш идеите за стартъпи в Лондон. Виждаш много топ таланти, които да се фокусират в един град. Когато обиколиш други градове във Великобритания и ще усетиш, че Лондон е центърът за бизнес и финансови дейности.

Сърцето на Великобритания?

Да, може да се каже. Докато в САЩ, има си град за всичко, но за Великобритания всичко е центрирано в Лондон.

Какво ще бъде бъдещето на събитията? Ще има ли нов тип събития? Хората ще свикнат ли с онлайн събитията?

Това е много добър въпрос! Това е нещо, за което много хора се чудят. Мисля, че просто бяхме задължени да бъде онлайн. Със сигурност ще промени навиците на хората. Ще се получи по-задълбочена връзка с технологиите. По този начин ще бъдем по-продуктивни. Но разбира се, че ще има събития на живо, защото имат желанието да общуват с хората на живо. Очаквам да има трети вариант на събития, където ще бъде физическо събитие, на което ще се залага много повече на технологиите. Дори може да се превърне в норма.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , , , , , , ,