24 април, 2024

Днес, 15.06.2020 г., се проведе церемонията по награждаване на победителите на двадесетото юбилейно издание на международния конкурс за програмиране CodeIt. Специален гост за поредна година бе патронът на CodeIt, Президентът на Република България, Румен Радев.

Конкурсът е организиран от Musala Soft и за последните 20 години се е доказал като един от най-престижните такива. На церемонията на няколко пъти бе изтъкнато голямото му значение в исторически и настоящ план, като президентът сподели, че именно програмистите са доказателството, че в България има млади, талантливи и умни хора, произвеждащи продукти с висока добавена стойност.

Вратите на най-големите световни университети и най-престижните развойни и научни центрове винаги са отворени за участниците на CodeIt,” сподели Румен Радев и благодари на всички, които подкрепят и организират състезанието. “CodeIt гради не само талант, но и бъдеще,” допълни той.

От своя страна, президентът на Musala Soft, Елена Маринова, благодари на г-н Радев и въобще на президентската институция, която “въпреки различния политически дневен ред, винаги е била с нас и ни е подкрепяла”. Тя добави и кратка статистика за провеждането на CodeIt, като сподели, че за двадесетте си години, през изданието за преминали над 2000 състезатели, от повече от 15 държави. Решени са над 350 задачи и са раздадени над 3000 награди.

На церемонията присъства и проф. Красимир Манев, който заяви, че за него, CodeIt може да се сравни с Формула 1, където винаги се използват най-новите технологии в автомобилостроенето. По същия начин CodeIt е лаборатория, която умело проверява технологичните темпове.

“Всяка софтуерна компания с удоволствие взема хора, минали през състезателното програмиране. То е много важно за израстването на младите хора,” сподели проф. Манев.

Събитието завърши с обявяване на печелившите в двете категории.

Наградата от Junior Ranking отива в Неманя Майски от сърбия, а в основната, главна категория победител е Виктор Лучич, също от сърбия. И двамата победители се включиха в живата връзка и благодариха на организаторите на състезанието.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author