16 април, 2024

NASA стартира предизвикателство, което цели да привлече свежи идеи и нови участници, с чиято помощ да се подсили разработката на нови инструменти и технологии. Фокусът основно попада върху machine learning, AI, autonomy, robotics и advanced sensors, като агенцията желае да разшири своите изследователски цели.

Има много енергия и свежо мислене в резултат на засиления предприемачески дух в последните няколко години,” споделя Майкъл Сийблум, главен технолог в научните изследвания на агенцията. “Искаме да се уверим, че няма да пропуснем някой потенциален партньор с добра идея или съдействие по нашите настоящи и предстоящи проекти,” допълва Сийблум.

За тези цели, Дирекцията по научни мисии към NASA (Science mission directorate) ще награждава с по 100 000 долара всеки селектиран участник. В предизвикателството за предприемачи фокусът е в три различни зони.

Първата е: Напреднал machine learning и AI за автономни космически кораби и роувъри, опериращи на повърхност, както и наблюдение на Земята и управление на бедствия.

Втората е: Напреднала масспектрометрия за намиране на живот и други научни приложения, използваща инструменти, отвъд най-съвременните. Те трябва да са с ниска мощност и ниска маса, и да използват иновации в технологиите за вземане на проби и процесите, които включват нестандартни материали и компоненти.

Третата е: Квантови сензори, които поддържат високо прецизни оценки за гравитация, магнитни полета, тъмна енергия и други мерки, важни за научната работа на NASA.

Надпреварата ще се проведе в три различни рунда. Най-напред ще е необходим доклад, описващ подробно идеята на кандидата, нейните способности и значението и за конкретна технологична област. Важно е и дали идеята представя вече съществуващ продукт или е концепция, която ще узрее с времето. В края на кръга, жури ще подбере най-добрите 15 – 20 кандидати.

Втори рунд ще се проведе на живо пред журито. В него участниците ще трябва да презентират по най-добрия начин своите проекти, като 10 от тях ще бъдат наградени с по 20 000 долара. Но този рунд няма да е единствено прочит на доклада от първия. Тук кандидатите ще трябва още по-конкретно да изведат своята идея и да направят детайлни предложения. Важното в този кръг е, че ще присъстват венчър капиталисти от различни фирми, които ще следят презентациите през цялото време.

Накрая, тези 10 участници ще трябва да представят пълно описание на тяхната технологична идея за още 80 000 долара. Това е и рунд трети, в който Дирекцията по научни мисии ще оценява проектите. Победителите ще бъдат обявени на Opportunity Conference по-късно през годината. Краен срок за подаване на заявка за участие е 26 юни.

За включване в надпреварата, можете да се запишете ТУК.

Тагове: , , , , , , , ,
Author