25 април, 2024

Съдебният процес търси най-малко 5 милиарда долара, като обвинява звеното Alphabet Inc в укрито събиране на информация за това, която включвала данни за хората какво гледат онлайн и къде разглеждат, въпреки че използват това, което Google нарича режим “Инкогнито”.

Според жалбата, подадена във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, Google събира данни чрез Google Analytics, Google Ad Manager и други приложения и приставки за уеб сайтове, включително приложения за смартфони, независимо дали потребителите кликват върху поддържаните от Google реклами.

Това помага на Google да научи за приятелите, хобитата на потребителите, любимите храни, навиците за пазаруване и дори за “най-интимните и потенциално смущаващи неща”, които търсят онлайн, се казва в оплакването, пише Reuters.

Google “не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон”, се казва още в оплакването. Хосе Кастанеда, говорител на Google, заяви, че компанията ще се защитава енергично срещу твърденията.

Както ясно заявяваме всеки път, когато отваряте нов раздел в инкогнито, уеб сайтовете може да могат да събират информация за вашата активност при сърфиране“, каза той.

В жалбата се казва, че вероятно включва “милиони” потребители на Google, които от 1 юни 2016 г. разглеждат интернет в Incognito Mode.

Тагове: , , , , , , , ,