20 април, 2024

Стоян Лозанов, е съосновател и CEO на OMNIO Technologies – стартъп, който разработва SaaS продукт за идентификация на финансови измами. Как минава един негов работен ден в режим 24/7? Какво означава да овладееш стихията на подредения хаос? За предизвикателствата, планината, голфа като метод за релакс, бойните спортове и решението да се развиваш извън зоната си на комфорт – вижте повече.

Как започва работният ти ден?

Работният ми ден започва винаги по различно време, в зависимост от натовареността ми за деня – понякога в 7, а понякога в 9 часа. Единствената константа е силната чаша кафе, която ме подготвя за дневното разпределяне на задачите. Ако имам възможност си пускам и някой интересн подкаст през това време. В момента съм много запален по “Impact Theory” – Tom Bilyeu прави страхотни дискусии със събеседниците си.

С какви проекти се занимаваш?

Основното, с което се занимавам, е Omnio – рег-тех компанията, която основах преди няколко месеца. Правим SaaS продукт, който идентифицира финансови измами, но не спира само до идентификацията, а извършва всички последващи действия, които биха направили compliance екипите във всяка финансова институция.
Това, което целим имплементирайки Omnio например в банки, най-просто казано, е да пропуснем момента на забавяне на парите Ви с цел изясненяване на техния произход и потвърждаване на Вашата самоличност, и да автоматизираме процеса така, че подобни проверки да стават за секунда без никакви проблеми.
Когато ми остане време се включвам и като консултант на различни проекти, където помагам за разработката на бизнес и compliance процеси.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Иска ми се да смятам, че подреденият хаос е стихия, която съм овладял, като стане въпрос за бюрото ми. Пълно е с листчета, които описват процеси от А до Я, или пък идеи, които са ми хрумнали на момента и не искам да забравя. Преди държах малки фигурки на Спок и Карл Маркс, които някакси ми напомняха за важните неща в живота (хаха), сега всичко е скрито под десетки хвърчащи листчета и sticky notes.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

За щастие, имам страхотен екип от девелъпъри, които да отговарят за тази част от развитието на Omnio. Разбира се, предвид естеството на нашата работа, се старая да вниквам поне в основните процеси, за да мога по-лесно да комуникирам с тях развитието на софтуера, както и различните идеи, които ми идват постоянно за визията на нашия продукт.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Бързо – казах си, „Време е да напуснеш и да пробваш сам“, основах Omnio и започнах да разбирам какво значи да излезеш извън зоната си на комфорт.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Най-трудното в целия процес със сигурност беше стигането до решението да започна да развивам собствената си визия. В момента, в който свикнах с тази мисъл и осъзнах какво предстои, всичко стана някак естествено.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Каква е психиката на човека – интроверт, екстроверт или нещо по средата. Бих задал подобни въпроси, защото най-важното в изграждането на нова фирма са хората, които работят в нея. Талантът и знанието несъмнено са от изключително значение, но ако не предразположиш човек, той няма да разгърне пълния си потенциал, а в един стартъп това е от критично значение за успеха. В крайна сметка не е важно какъв тип си, а дали мениджърът ти успява да те накара да работиш с усмивка и разбира твоя начин на изразяване и възприемане на света.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Имам особен интерес кък бойните спортове, които от ранна възраст развиха в мен качества като уважение, смирение и концентрация в моменти на стрес. Факт е, обаче, че ръкопашната борба изобщо не може да се сравни със словесната такава, когато говориш с VC-та и бъдещи партньри.
Наскоро пък един от колегите ми ме запали по голфа, което оказа се е страхотен начин за разпускане.

Какво четеш за разпускане?

Предпочитам да чета книги, свързани с личностно и бизнес развитие, отколкото художествена литература. Ученето на нови неща и осъзнаването на непознати досега перспективи ми носи удоволствие, затова се насочвам към книги от порядъка на “The Mom Test”, “The Personal MBA” и “The Intelligent Investor”. Нещата, които намирам вътре, ме мотивират и ми помагат да се концентрирам върху развитието както на OMNIO, така и на мен самия.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Занимавайки се с разработка на софтуер, който помага за идентификацията и елиминирането на финансови измами, намирам най-ценните съвети, когато просто говоря с хора от индустрията.
А за истинските предизвикателства, като например създаването на нов процес или разработването на изцяло нова функция на софтуера ни, отивам в планината и сред цялото това спокойствие успявам да намеря най-точния подход за конкретния проблем.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Темата с концентрацията винаги ми е била интересна и постоянно се опитвам да се осъвършенствам в този аспект – все пак живеем във време на технологиите, където всичко около нас ни разсейва и отвлича вниманието ни. Сега вече успявам да се настроя още в началото на деня, поставяйки си конкретни цели, и се старая нищо друго да не влиза в главата ми. Не ползвам телефона си, за да скролвам безкрайно в социалните мрежи и ако усетя, че нещата започват да излизат извън релси, спирам за няколко минути, медитирам за кратко ако е нужно и успявам да фокусирам отново съзнанието си.

Какви са твоитe хобита?

Състезанията с ветроходни яхти са най-новото ми хоби, но винаги съм бил планинар по душа. Не пропускам да се възползвам от възможност за разходка сред природата. Може би една от най-запомнящите се беше, когато изкачвах Мусала през декември – човек със сигурност усеща природата по много по-различен начин в такива моменти.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Чел съм всички възможни книги за това как се създават технологии, които хората харесват. Горещ фен съм на 0 to 1 на Питър Тиъл. Като всички следя TrendingTopics и Devstyler.io, разбира се. 😊

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам с кеф. Най-интересни са ми тези, свързани с Big Data, Data Science и Artificial Intelligence, тъй като това са и темите, най-близки до работата на Omnio.
Прекрасно е че събитията в нашата екосистема помагат и за networking –това е от изключителна важност за стартъп като нашия.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа.

Хаха, има много, но ще разкажа последната. Един от колегите си беше направил меко казано ужасен домашен ориз, но с мислълта, че ако не е вкусен, няма да му се яде толкова много, съответно ще може да влезе във форма по-бързо. Та, няколкото минути наблюдение на това дейстие с всичките съпътстващи пъшкания, жалвания и физиономии, беше страхотен начин за изпускане на напрежението в средата на деня.

Къде си се представяш след 5 години?

Физически – на същото място. Надявам се да имам средствата и същия страхотен екип, за да продължавам да развивам визията и бизнеса си.
Ментално ми се иска да бъда на ниво, в което ценя успехите, уча се от грешките и предавам наученото от мен на хора, които искат да извървят същия кариерен път.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Аз бих започнал с Beginning Programming for Dummies. 😊

Кое е любимото ти програмистко meme/виц?

Въпрос: Колко програмисти са нужни за завинтване на електрическа крушка?

Отговор: Нито един. Това е хардуерен проблем.

Кой е твоят IT гуру?

Със сигурност мога да кажа, че екипът, с който работя, е пълен с IT гурута. За мен всички те правят чудеса.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Основното нещо е позицията, в която съм, даваща ми възмоност да наблюдавам сливането на софтуерно инженерство, бизнес и регулаторно развитие в едно. Малко хора имат удоволствието да виждат толкова пълна картина в работата си.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

24/7

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

Да, страхотната ми костенурка на име Люба, която е в семейството ни повече от 15 години.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Много бих се радвал ако успея а мотивирам повече хора да съберат смелост и да започнат нещо свое. Дефинирайте си цел, тествайте с пазара, знайте, че ще трябва да работите здраво и бъдете сигурни, че в моментите на най-големи трудности – градите себе си най-много.

Тагове: , , , , , , ,